Chałwowiec bez pieczenia

chałwowiec bez pieczenia

Chałwa sama w sobie jest słodka i może stanowić idealny deser lub przekąskę. Jeśli lubisz jej smak, ale niekoniecznie lubisz ją jeść samą, możesz ją wykorzystać do przygotowania chałwowca. Ciasto zrobisz w parę chwil i wbrew pozorom nie będzie tak słodkie jak sama chałwa. Wszystko dzięki czekoladowym herbatnikom, które w zależności od ilości warstw skutecznie niwelują słodycz masy chałwowej. Dodatek kwaśnego dżemu (np. wiśniowego lub z czarnych porzeczek) pomaga jeszcze bardziej przełamać słodycz ciasta. W zależności od naszych preferencji można go rozsmarować na każdej warstwie herbatników, albo tylko raz.

chałwowiec bez pieczenia

Chałwowiec bez pieczenia

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 15 porcji

Akcesoria

  • forma o wymiarach 24×24 cm

Składniki
  

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 350 g chałwy (waniliowej)
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania
 

  • Masło wyciągnij z lodówki, aby się ogrzało i zrobiło miękkie.
  • W niepełnej szklance mleka rozrób budynie z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, wlej budynie i cały czas mieszając podgrzewaj do zgęstnienia.
  • Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia.
  • Ucieraj masło z cukrem pudrem aż zbieleje.
  • Do masła stopniowo dodawaj wystudzony budyń i dalej ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 300g chałwy pokrusz i wsyp do kremu, a następnie wymieszaj.
  • W blaszcze ułóż herbatniki, wyłóż na nie ⅓ masy i dokładnie rozprowadź.
  • Na masę wyłóż herbatniki, dżem porzeczkowy i ⅓ masy.
  • Na masę wyłóż herbatniki, resztę masy i posyp całość pozostałą chałwą.
  • Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

  • Do dekoracji możesz wykorzystać pokruszone sezamki oraz chałwę.
  • Zamiast wykładać ⅓ masy, możesz wyłożyć każdorazowo ¼. W ten sposób ciasto będzie miało więcej warstw i smak chałwy nie będzie tak intensywny.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!