Ciasto matcha z białą czekoladą

ciasto matcha z białą czekoladą

Jeśli lubisz matchę, a zwłaszcza matcha latte to poniższe ciasto przypadnie Ci do gustu. Na spodzie znajduje się biszkopt matcha, na nim mus z białej czekolady, a całość dopełnia posypany matchą mus z zielonej herbaty. U siebie użyłam zbyt dużej formy przez co ciasto jest niższe niż powinno być, ale osobiście preferuję taką wersję. Jego przygotowanie można podzielić na trzy etapy – upieczenie biszkoptowego spodu oraz przygotowanie dwóch musów na bazie bitej śmietany i jajek. Na początku należy kilkukrotnie przesiać mąkę z matchą, aby się ze sobą lepiej połączyły i nabrały „powietrza”. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste, łatwiej się wymiesza i nie będzie w nim grudek. W kolejnym kroku należy ubić w kąpieli wodnej, lub na parze, jajka z cukrem i rozpuścić masło w rondelku z mlekiem. Następnie delikatnie wymieszaj pianę z jajek z przesianą mąką oraz na koniec dodaj mleko z masłem. Gotowe ciasto należy wylać do wcześniej przygotowanej formy i piec około 20 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie można zacząć przygotowywać musy. W tym celu należy namoczyć żelatynę, oddzielnie ubić żółtka i białka oraz śmietankę. W przypadku białego musu, podgrzej mleko i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodaj do mleka żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej całość do większej części bitej śmietany i wymieszaj szpatułką. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę z białek i również delikatnie wymieszaj. Wylej mus na przygotowany wcześniej spód i wstaw ciasto do lodówki aby stężało. W międzyczasie rozprowadź w wodzie matchę, dodaj do niej podgrzane mleko oraz żelatynę. Całość wlej do ubitej piany z żółtek i cukru, wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą ubitą śmietankę i wymieszaj przy użyciu szpatułki. Gotowy mus wylej na warstwę z bitą śmietaną i wstaw całość do lodówki. Przed podaniem posyp ciasto matchą.

ciasto matcha z białą czekoladą

Ciasto matcha z białą czekoladą

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 20 cm

Składniki
  

Spód
  • 50 g mąki tortowej
  • 6 g matchy kulinarnej
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 30 g mleka 3,2%
  • 20 g masła
Mus czekoladowy
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 90 g białej czekolady
  • 2 białka jaja kurzego
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 4 g żelatyny
  • 1 łyżka wody
Mus matcha
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 8 g matchy kulinarnej
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 20 g cukru
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 3 g żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki wody o temperaturze 70 – 80°C
Dekoracja
  • 1 łyżka matchy kulinarnej

Sposób przygotowania
 

Spód
  • Przesiej mąkę z matchą.
  • Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i ustaw całość w kąpieli wodnej. Ubijaj jajka na wysokich obrotach aż powstanie piana i będą ciepłe w dotyku.
  • Metalową miskę wyjmij z kąpieli wodnej i ubijaj na średnich obrotach aż widełki miksera będą zostawiać na niej wyraźne ślady.
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj pokrojone w kawałki masło i lekko podgrzej. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia masła.
  • Do ubitych jajek wsyp mąkę przesianą z matchą i delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
  • Do ciasta wlej rozpuszczone masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ciasto wylej do uprzednio natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  • Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i upuść z wysokości około 20 centymetrów.
Mus czekoladowy
  • Żelatynę zalej wodą i poczekaj aż napęcznieje.
  • Białka ubij na sztywno.
  • W rondelku podgrzej mleko. Gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki, wyłącz ogień i dodaj do niego pokruszoną czekoladę. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia czekolady.
  • Do rondelka dorzuć żelatynę i mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
  • Śmietankę ubij na sztywno.
  • Do ubitej śmietany dodaj mleko z rozpuszczoną czekoladą i wymieszaj.
  • Do masy śmietanowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
  • Wylej masę na ostudzony spód i wstaw całość do lodówki.
Mus matcha
  • Żelatynę zalej wodą i poczekaj aż napęcznieje.
  • Ubij żółtka z cukrem na bardzo jasną i kremową pianę.
  • W małym rondelku dokładnie wymieszaj matchę z ciepłą wodą.
  • Do matchy dodaj mleko i lekko podgrzewaj, cały czas mieszając.
  • Gdy matcha się rozpuści, a mleko zacznie puszczać bąbelki po brzegach, zdejmij rondelek z ognia.
  • Do matchy dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści.
  • Ciepłą matchę stopniowo wlewaj do ubitych żółtek i dokładnie mieszaj.
  • Ubij śmietankę.
  • Do śmietanki stopniowo wlewaj matchę z żółtkami. Całość delikatnie wymieszaj przy użyciu szpatułki.
  • Zielony mus wylej na stężały mus z białej czekolady.
  • Wstaw ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Przed podaniem ciasto ozdób obsypując je matchą.

Porady

  • Aby pozbyć się zbyt dużych pęcherzyków powietrza ze spodu, tuż po wylaniu ciasta do formy upuść je z wysokości około 20 cm.
  • Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbij w jego środek patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, ciasto jest gotowe.
  • Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić w mleku, lekko je podgrzej. Jeśli je zagotujesz i wtedy dodasz żelatynę, straci swoje właściwości.
  • Jeśli chcesz mieć wyższe ciasto niż to na zdjęciu, użyj odpowiednio mniejszej formy. Możesz też upiec spód w formie o średnicy 20 cm, a następnie wyciąć z niego okrąg o średnicy 18 cm. W ten sposób ciasto będzie wyższe.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!