Ciasto maxi king – bez pieczenia

maxi king bez pieczenia

Maxi King po raz pierwszy pojawił się na półkach sklepowych w 1998 roku. Ten mleczny batonik od Kinder składa się z delikatnego wafelka oraz mlecznego nadzienia przełożonego masą karmelową. Całość oczywiście oblana jest słynną mleczną czekoladą Kinder i posypana posiekanymi orzeszkami laskowymi. Jako ciekawostka, początkowo w batoniku znajdował się alkohol. W związku z tym, że głównymi odbiorcami tej słodkiej przekąski są dzieci oraz młodzież szkolna, zrezygnowano z dodawania % do jego wnętrza. Od 2000 roku w sklepach dostaniemy tylko i wyłącznie wariant bezalkoholowy.

Domowe ciasto maxi king bez pieczenia przygotujesz we własnym domu w mniej niż 20 minut. Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni z takiego deseru.

maxi king bez pieczenia

Ciasto maxi king – bez pieczenia

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 12 porcji

Akcesoria

  • forma o wymiarach 20×20 cm

Składniki
  

  • 700 ml śmietany 30%
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g mascarpone
  • 4 opakowania śmietan-fixu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie wafli gofrowych (najlepiej śmietankowych)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania
 

  • Puszkę z kajmakiem podgrzej, aby masa była płynna i odstaw do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym.
    UWAGA! Pamiętaj, że śmietana musi być dobrze schłodzona. Dodatkowo możesz schłodzić miskę, w której będziesz ją ubijać (najlepiej metalową).
  • Do ubitej śmietany dodaj śmietan-fix, mascarpone i ubijaj jeszcze przez minutę, aby wszystko ładnie się wymieszało.
  • Na dno formy wyłóż wafelki gofrowe.
  • Na wafle wyłóż połowę masy śmietanowej.
  • Na masę śmietankową wyłóż masę kajmakową i całość przykryj pozostają śmietaną. Wstaw do lodówki.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy czekolada będzie chłodna, wyciągnij ciasto z lodówki, polej czekoladą i posyp orzechami.

Porady

  • Ciasto najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!