Kulki kokosowo-migdałowe

kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą masło, cukier puder, mleko w proszku, podprażone wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Następnie pozostaje już tylko ulepić kulki o średnicy nieco mniejszej niż orzech włoski. Same kulki są dość zapychające i nie da się zjeść ich zbyt dużo, więc z powodzeniem można przygotować masę z połowy poniższych składników.

kulki kokosowo-migdałowe

Kulki kokosowo-migdałowe

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Deser
Porcje 50 kulek

Akcesoria

  • szklanka = 250 ml

Składniki
  

  • 3 szklanki mleka w proszku
  • szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 3 krople olejku migdałowego

Sposób przygotowania
 

  • ⅓ margaryny rozpuść na patelni.
  • Na patelnię z margaryną wysyp wiórki kokosowe, wymieszaj i podsmaż aż będą złotobrązowe.
    UWAGA! Pamiętaj, aby je co pewien czas zamieszać, ponieważ wiórki łatwo się przypalają.
  • Gotowe wiórki odstaw do ostygnięcia.
  • Pozostałą margarynę ucieraj z przesianym cukrem pudrem aż zbieleje.
  • Do margaryny dodaj olejek, mleko w proszku i ucieraj do uzyskania jednolitej masy.
  • Do masy dodaj ostudzone wiórki kokosowe, zmielone migdały i wymieszaj.
  • Z masy uformuj kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego i wstaw do lodówki na całą noc.

Porady

  • Mleko w proszku można zastąpić granulowanym, ale wtedy trzeba będzie znacznie dłużej ucierać masę.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!