Kulki kokosowo-migdałowe

kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania. Wystarczy połączyć ze sobą masło, cukier puder, mleko w proszku, podprażone wiórki kokosowe oraz posiekane migdały. Następnie pozostaje już tylko ulepić kulki o średnicy nieco mniejszej niż orzech włoski. Same kulki są dość zapychające i nie da się zjeść ich zbyt dużo, więc z powodzeniem można przygotować masę z połowy poniższych składników.

kulki kokosowo-migdałowe

Kulki kokosowo-migdałowe

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Deser
Porcje 50 kulek

Akcesoria

  • szklanka = 250 ml

Składniki
  

  • 3 szklanki mleka w proszku
  • szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 3 krople olejku migdałowego

Sposób przygotowania
 

  • ⅓ margaryny rozpuść na patelni.
  • Na patelnię z margaryną wysyp wiórki kokosowe, wymieszaj i podsmaż aż będą złotobrązowe.
    UWAGA! Pamiętaj, aby je co pewien czas zamieszać, ponieważ wiórki łatwo się przypalają.
  • Gotowe wiórki odstaw do ostygnięcia.
  • Pozostałą margarynę ucieraj z przesianym cukrem pudrem aż zbieleje.
  • Do margaryny dodaj olejek, mleko w proszku i ucieraj do uzyskania jednolitej masy.
  • Do masy dodaj ostudzone wiórki kokosowe, zmielone migdały i wymieszaj.
  • Z masy uformuj kulki nieco mniejsze od orzecha włoskiego i wstaw do lodówki na całą noc.

Porady

  • Mleko w proszku można zastąpić granulowanym, ale wtedy trzeba będzie znacznie dłużej ucierać masę.

Podobne przepisy

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Szyszki z ryżu preparowanego...

Kiedyś w sklepach bez problemu mogliśmy kupić ciepłe lody lub szyszki z ryżu...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!