Domowe lody śmietankowe

domowe lody śmietankowe

Latem najczęściej szukamy sposobu na ochłodzenie. Zdecydowanym liderem są w tym wypadku lody. Jemy je nie tylko na deser, ale również jako chłodną przekąskę w ciągu dnia. Najczęściej wybieramy te ze sklepu lub z pobliskiej lodziarni, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować je we własnym domu i to bez specjalistycznego sprzętu. Jedyny minus jest taki, że lody zamarzają kilka godzin i musimy co pewien czas je zblendować.

Poniżej znajdziesz przepis na domowe lody śmietankowe, do których przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników – śmietanki, pełnego mleka oraz cukru. Aby zrobić lody śmietankowe, należy połowę śmietanki podgrzać z cukrem aż do jego rozpuszczenia, następnie dolewa się pozostałą część śmietanki i mleko. Następnie całość należy dokładnie wymieszać, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Teraz co godzinę należy wyciągnąć pojemnik i zblendować jego zawartość, aby pozbyć się grudek lodu. W zależności od kształtu pojemnika, proces ten może zajmować od kilku godzin nawet do kilkunastu. U siebie lody robię tuż przed snem, wlewam je do stosunkowo małego pojemnika i pierwsze blendowanie robię dopiero po przebudzeniu, następne dopiero za godzinę. W tym wypadku przydaje się minutnik, ponieważ łatwo zapomnieć o kolejnych mieszaniach.

domowe lody śmietankowe

Domowe lody śmietankowe

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 8 hrs
Danie Deser
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 170 ml mleka 3,4%
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania
 

  • Połowę śmietanki wlej do rondelka, dodaj cukier i podgrzewaj do jego rozpuszczenia.
  • Zdejmij rondelek z ognia, wlej pozostałą śmietankę, mleko i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej całość do pojemnika na lody i wstaw do zamrażalnika.
  • Co godzinę wyjmuj pojemnik z zamrażalnika i blenduj zawartość.
  • Gdy lody będą miały odpowiednią konsystencję, możesz zacząć je nakładać do pucharków.

Porady

  • Lody najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, gdy osiągną odpowiednią konsystencję.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!