Domowy budyń

budyń

W sklepach jest ogrom różnych gotowych mieszanek budyniowych, ale nie musisz z nich korzystać jeśli nie chcesz. Domowy budyń przygotujesz zaledwie w kilka chwil i możesz do niego dodać ulubione smaki, np. startą czekoladę, kakao, liofizowane owoce, ziarenka z laski wanilii itd. Do przyrządzenia najbardziej podstawowego budyniu potrzebujesz wyłącznie paru składników – mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeśli chcesz aby budyń miał nieco bardziej zbitą i kremową konsystencję możesz do niego dodać jedno jajko. Samo przygotowanie niczym nie różni się od zrobienia budyniu z saszetki, czyli mieszasz składniki z zimnym mlekiem, a później wlewasz je do garnka z gotującym się mlekiem i mieszasz aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

budyń

Budyń

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Deser
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • ⅓ szklanki zimnego mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem oraz jajkiem.
  • Pozostałe mleko zagotuj, a następnie dolej wcześniej przygotowaną mieszankę i cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  • Rondelek zdejmij z ognia i gotowy budyń przełóż do pucharków. ⅓

Porady

  • Jeśli chcesz otrzymać budyń:
    • waniliowy – dodaj 1 łyżkę cukru i opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią. Możesz też zagotować mleko w rondelku z wydrążoną zawartością laski wanilii, a następnie postępować zgodnie z powyższą instrukcją.
    • czekoladowy – do ⅓ szklanki zimnego mleka dodaj 1-2 łyżki kakao lub startą na tarce o drobnych oczkach czekoladę.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!