Matchamisu – tiramisu z matchą

matchamisu
抹茶ティラミス

Znudziło Ci się klasyczne tiramisu? A może nie lubisz kawy i zamiast niej wolisz zieloną herbatę? Jeśli tak, to matchamisu będzie strzałem w dziesiątkę. Zamiast kakao i espresso do jego przygotowania niezbędna jest matcha, najlepiej kulinarna. Samo matchamisu jest jednym z prostszych deserów jakie można zrobić. Wystarczy przygotować krem z mascarpone, żółtek oraz cukru, a następnie przełożyć nim warstwy nasączonych biszkoptów. Całość należy schłodzić w lodówce oraz przed podaniem posypać deser matchą. To co znajdzie się na górze oraz czym zostaną nasączone biszkopty, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcesz, japońskie tiramisu możesz przyozdobić malinami.

matchamisu

Matchamisu, czyli tiramisu z matchą

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Ciasto bez pieczenia, Deser
Porcje 6 porcji

Akcesoria

  • prostokątna forma o wymiarach 15×25 cm

Składniki
  

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 opakowanie biszkoptów Savoiardi (200 g – około 30 sztuk)
  • szklanki wody
  • 4 łyżeczki matchy kulinarnej

Sposób przygotowania
 

  • Wodę zagotuj, a następnie ostudź do 70 – 80°C.
  • Do wody dodaj 2 łyżeczki matchy i energicznie wymieszaj.
    UWAGA! Możesz do tego celu użyć spieniacza do mleka.
  • Żółtka ubij z cukrem aż zbieleją.
  • Do żółtek stopniowo dodawaj mascarpone, cały czas ubijając. Gdy masa zgęstnieje przerwij ubijanie.
  • Wymieszaj jeszcze raz ostudzoną matchę.
  • Biszkopty zanurzaj na chwilę w matchy i układaj je na dnie formy.
    UWAGA! Nie trzymaj biszkoptów zbyt długo w matchy, bo zaczną się rozpadać.
  • Gdy całe dno będzie wyłożone, całość delikatnie oprósz matchą i wyłóż na nią połowę masy.
  • Masę rozprowadź równomiernie, a następnie posyp matchą.
  • Ponów kroki – ułóż warstwę nasączonych matchą biszoptów, oprósz matchą i wyłóż pozostałą masę, a następnie ją rozprowadź równomiernie.
  • Wstaw matchamisu do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  • Przed podaniem posyp całość pozostałą matchą.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!