Sernik kokosowy na zimno

sernik kokosowy na zimno

Ciasta i desery inspirowane popularnym batonikiem Bounty są banalnie proste do przygotowania i obłędnie kokosowe. Poniżej znajdziesz przepis na sernik kokosowy bez pieczenia, zdecydowanie mniej słodki niż oryginalny batonik. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • kruchy spód – możesz upiec własny lub przygotować spód na bazie rozkruszonych herbatników i masła,
  • czekoladę do dekoracji – jeśli chcesz możesz ją rozpuścić i gdy lekko ostygnie, polać nią ciasto. Możesz też ją zetrzeć na tarce lub strugać ją obieraczką,
  • masę kokosową – przygotujesz ją z wiórek kokosowych, mleka kokosowego, żelatyny, serka mascarpone i białej czekolady.

Po złożeniu całości, pozostaje tylko rozkoszowanie się pysznym ciastem.

sernik kokosowy na zimno

Sernik kokosowy na zimno

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24 cm

Składniki
  

Spód
  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 75 g masła 82%
Masa kokosowa
  • 1 puszka mleka kokosowego (ekstrakt z kokosa min. 83%)
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 50 ml wody
  • ½ kg serka mascarpone
Do dekoracji
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania
 

Spód
  • Masło rozpuść.
  • Herbatniki pokrusz np. przy użyciu malaksera.
  • Do herbatników wlej lekko ostudzone masło i wymieszaj.
  • Masą herbatnikową wyłóż dno formy i uklep.
  • Spód wstaw do lodówki do schłodzenia.
Masa kokosowa
  • Żelatynę wsyp do szklanki i zalej wodą. Odstaw na 10-15 minut aby napęczniała.
  • Mleko kokosowe wlej do garnka, dorzuć wiórki kokosowe oraz pokruszoną białą czekoladę.
  • Mleko kokosowe podgrzewaj do momentu rozpuszczenia czekolady.
  • Garnek z mlekiem zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
    UWAGA! Masa kokosowa nie może być gorąca, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości.
  • Masę kokosową odstawiamy do ostygnięcia.
  • Serek mascarpone zmiksuj, aby był puszysty.
  • Do serka dodaj ostudzoną masę kokosową i dokładnie wymieszaj.
  • Masę kokosową wyłóż na schłodzony spód.
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ciasto ozdób startą mleczną czekoladą.

Porady

  • Czekoladę na wierzch ciasta możesz zetrzeć przy użyciu obieraczki do warzyw. W ten sposób powstaną ładne igiełki. Z czasem czekolada będzie coraz miększa i zaczną powstawać spiralki.
  • Jeśli nie masz pod ręką czekoladowych herbatników, możesz użyć jasnych i dodać do nich 3 łyżki kakao.
  • Do masy możesz dodać 1-2 łyżki likieru kokosowego, np. Malibu. 

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!