Sernik oreo bez pieczenia

sernik oreo bez pieczenia

Ciastka Oreo od jakiegoś czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. Stanowią idealny dodatek do napojów typu milkshake, dekorację na chociażby gofrach, a także jako baza do stworzenia innych wypieków lub deserów. Są one także inspiracją do tworzenia wszelakiego rodzaju ciast. Idealnym przykładem jest sernik na zimno oreo, którego spód oraz wierzch jest wykonany z tych ciasteczek. Banalnie prosty w wykonaniu, wyglądający wręcz obłędnie dzięki kontrastowi bieli z czernią i do tego super smakuje.

sernik oreo bez pieczenia

Sernik oreo bez pieczenia

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Ciasto bez pieczenia
Porcje 12 porcji

Akcesoria

  • okrągła tortownica o średnicy 22 cm

Składniki
  

  • 1 kg twarogu półtłustego (można użyć z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru pudru (120 g)
  • 1 opakowanie Oreo (176 g)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki masła 82% (70 g)
  • 3 łyżki żelatyny (25 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki wody
  • 16 ciastek Oreo (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
 

  • Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut aby napęczniała.
  • Masło rozpuść na patelni.
  • Ciasteczka Oreo (176 g) zmiel w malakserze i dodaj do nich roztopione masło, wymieszaj.
  • Spód tortownicy wyłóż masą z ciasteczek, uklep i włóż do lodówki.
  • Twaróg zmiel trzy razy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    UWAGA! Jeśli używasz twarogu z wiaderka, pomiń ten krok.
  • Śmietanę ubij na sztywno, dodaj twaróg, cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Podgrzej żelatynę i cały czas mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
    UWAGA! Pamiętaj, aby nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości.
  • Ostudzoną żelatynę stopniowo wlewaj do masy serowej, cały czas miksując na najniższych obrotach.
  • Pokrusz połowę ciastek i dodaj je do masy serowej, wymieszaj.
  • Gotową masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj i udekoruj pozostałymi ciastkami.
  • Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

  • Jeśli używasz twarogu z wiaderka o smaku waniliowym, nie musisz dodawać do masy esencji waniliowej.
  • Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
  • Zamiast używać ciastek Oreo możesz upiec ciemny biszkopt na spód. Warto do niego dodać czarne kakao.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Sos karmelowy

Domowy sos karmelowy to idealny dodatek do ciast, deserów oraz lodów. Można go...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!