Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

szyszki z ryżu preparowanego

Kiedyś w sklepach bez problemu mogliśmy kupić ciepłe lody lub szyszki z ryżu preparowanego. Teraz spotyka się je znacznie rzadziej, głównie w mniejszych sklepikach na przedmieściach albo mniejszych miejscowościach. O ile zrobienie w domu ciepłych lodów wymaga odrobiny wprawy, tak szyszki może przygotować nawet małe dziecko. W rondelku wystarczy rozpuścić krówki wraz z margaryną i mlekiem, a następnie dodać do nich ryż preparowany, wymieszać i ulepić kulki. Następnie odstawia się je na parę godzin, aby lepiej się połączyły.

szyszki z ryżu preparowanego

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 25 mins
Danie Deser
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • ½ kg krówek
  • kostki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania
 

  • Krówki pokrusz i wrzuć do rondelka.
  • Do cukierków dodaj margarynę i mleko.
  • Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu.
    UWAGA! Cały czas pamiętaj o mieszaniu jego zawartości.
  • Gdy krówki się rozpuszczą, zdejmij rondelek z ognia, dodaj kakao i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj ryż preparowany i ponownie wymieszaj.
  • Gdy masa lekko ostygnie, zacznij formować z niej kulki.

Porady

  • Jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać do masy krówkowej kakao. Przy dwóch łyżkach szyszki są bardzo czekoladowe, przy jednej są krówkowo-czekoladowe.

Podobne przepisy

Kulki kokosowo-migdałowe

Największą zaletą kulek kokosowo-migdałowych jest prostota ich przygotowania....

Czekoladki z zieloną...

Jeśli lubisz matchę i białą czekoladę, z pewnością ucieszysz się z poniższego...

Pączki angielskie z serka...

Banalnie proste do zrobienia, pulchne i słodkie. Tak w największym uproszczeniu można...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!