Sos aioli

sos aioli

Przepisów na sos aioli są setki, czasami bardzo różnią się od siebie. Jednak z reguły do jego przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim majonez i bardzo dużą ilość czosnku. Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, aby nazwać go sosem majonezowo-czosnkowym lub właściwie czosnkowo-majonezowym ze względu na bardzo mocno wyczuwalny czosnek. Poniżej znajdziesz na jedną z jego wariacji, do której przygotowania potrzebujesz tylko paru składników – wspomnianego wcześniej majonezu oraz czosnku, a także soku z cytryny, pieprzu, ketchupu i natki pietruszki. Wszystkie składniki należy wymieszać, tak aby uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Gotowy sos najlepiej włożyć na godzinę do lodówki, aby „przegryzł” się i zgęstniał.

sos aioli

Sos aioli

Sos ten pasuje praktycznie do wszystkiego. Najlepiej sprawdza się jako dip, dodatek do wszelakiego rodzaju kanapek, kurczaka lub pieczonych warzyw.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Sosy do grilla
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 115 ml majonezu
  • łyżki soku z cytryny
  • łyżki posiekanego czosnku
  • łyżki ketchupu
  • łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania
 

  • Majonez przełóż do miseczki.
  • Do majonezu dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Porady

  • Sos możesz przechowywać w lodówce do 7 dni. 
  • Im dłużej sos będzie stał w lodówce, tym smak czosnku będzie mocniejszy. 

Podobne przepisy

Sos musztardowo-pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest...

Sos pomidorowo-majonezowy na...

Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez,...

Sos musztardowo-miodowy

Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!