Sos czosnkowy

sos czosnkowy

Jednym z najpopularniejszych dodatków do zapiekanek i kiełbasek z grilla jest sos czosnkowy. W sklepach dostępne są gotowce lub ich sproszkowane wersje, do których należy dodać wodę, mleko lub majonez i tylko zamieszać. Jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie własnego sosu czosnkowego, tym bardziej że zajmie Ci to parę minut. Najbardziej pracochłonną i czasochłonną czynnością jest obranie oraz posiekanie (lub przepuszczenie przez praskę) czosnku. Następnie dodaje się do niego majonez oraz mleko. W zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać, mleka należy dodać odpowiednio więcej lub mniej. Gotowy sos możesz urozmaicić dodając ulubione zioła oraz szczyptę soli.

sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek lub dań mięsnych, zwłaszcza tych z grilla.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Sosy do grilla
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 4 łyżki majonezu
  • 8-10 łyżek mleka 2%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • koperek (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania
 

  • Czosnek należy obrać i przepuścić przez praskę.
  • Majonez przełóż do miseczki, dolej mleko i wsyp przyprawy oraz czosnek.
  • Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Porady

  • Sos czosnkowy możesz przygotować wcześniej i wstawić do lodówki. W ten sposób bardziej przejdzie smakiem czosnku oraz będzie gęstszy.
  • Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej mleka lub odstaw na godzinę do lodówki.
  • Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj więcej majonezu.

Podobne przepisy

Sos musztardowo-pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest...

Sos pomidorowo-majonezowy na...

Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez,...

Sos musztardowo-miodowy

Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!