Sos pomidorowo-majonezowy na ostro

sos pomidorowo-majonezowy na ostro

Do przygotowania sosu pomidorowo-majonezowego niezbędny jest dobrej jakości majonez, pikantny ketchup, czosnek oraz ostry sos typu sriracha. Czosnek należy obrać, przepuścić przez praskę, dodać do pozostałych składników, a następnie wymieszać. Nic skomplikowanego prawda? Tak przygotowany sos najlepiej nadaje się do dań o mało wyrazistym charakterze, np. z kurczaka lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków.

sos pomidorowo-majonezowy na ostro

Sos pomidorowo-majonezowy na ostro

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drobiu oraz pieczonych ziemniaków.
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Sosy do grilla
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu (pikantnego)
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania
 

  • Majonez, ketchup oraz sos sriracha umieść w miseczce.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę, a następnie dodaj do miseczki.
  • Wszystkie składniki sosu mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podobne przepisy

Sos musztardowo-pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, bazą do przygotowania sosu musztardowo-pomarańczowego jest...

Sos musztardowo-miodowy

Jeśli lubisz połączenie musztardy z miodem, ten sos będzie dla Ciebie idealny. Sos...

Sos barbecue

Jak sama nazwa wskazuje, sos barbecue (ang. barbecue – rożen, grill) został stworzony...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!