Banoffee

banoffee

Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy zagościło na talerzach w latach 70-tych XX wieku w restauracji The Hungry Monk w East Sussex za sprawą Nigela Mackenzie oraz Iana Dowding. Od tamtego momentu stało się wyjątkowo popularne nie tylko w Anglii, ale i na całym świecie.

Do przygotowania Banoffee niezbędne są banany, śmietana, mleko skondensowane oraz spód wykonany z kruchego ciasta lub pokruszonych herbatników. Inspiracją do stworzenia pierwszego banoffi był przepis na amerykańską tartę – Blum’s Coffee Toffee Pie. Dlatego w oryginalnym przepisie do bitej śmietany dodaje się jeszcze kawę.

banoffee

Banoffee

Przygotowanie 1 hr 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Ciasto
Kuchnia Angielska
Porcje 8 porcji

Akcesoria

  • forma o średnicy 24 cm

Składniki
  

Kruche ciasto
  • 250 g mąki (np. krupczatki)
  • 25 g cukru
  • ½ kostki masła 82%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Wierzch
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 5 bananów
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania
 

Kruche ciasto na spód
  • Mąkę i cukier wysyp na stolnicę lub blat. Wymieszaj.
  • Zimne masło potnij w plastry i dodaj do mąki.
  • Siekaj masło tak długo aż połączy się z mąką i powstaną małe grudki.
  • Do mąki i masła dodaj jajko oraz żółtko.
  • Zagnieć ciasto, zrób z niego dużą kulkę i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim blachę.
    UWAGA! Nie musisz wałkować ciasta, możesz nim po prostu wylepić brzegi i dno formy.
  • Spód ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i połóż na wierzchu inne naczynie żaroodporne lub siatkę z suchą fasolą. Dzięki temu spód będzie płaski po upieczeniu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw formę z ciastem i piecz przez 15 minut.
  • Wyciągnij ciasto i wyjmij naczynie żaroodporne lub fasolę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz aż będzie złotobrązowe.
  • Wyciągnij ciasto i odstaw do ostudzenia.
Ciasto
  • Na spód wyłóż gotową masę kajmakową i dokładnie rozprowadź.
  • Banany obierz i przekrój wzdłuż, najlepiej na 3 części.
  • Pokrojone banany wyłóż na masę kajmakową.
  • Śmietanę ubij z cukrem i kawą, a następnie wyłóż na banany.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady

  • W oryginalnym przepisie zamiast gotowej masy kajmakowej robi się własną z dwóch puszek skondensowanego mleka. Wstawia się je do garnka, zalewa wodą i podgrzewa do momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie garnek z puszkami należy zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego do 140°C piekarnika. Puszki piecze się w ten sposób 3,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
    UWAGA! Lepiej używać pełnych puszek, bez zawleczki w wieczku.
  • Gotowe Banoffee możesz ozdobić posypując je drobno zmieloną kawą, polać rozpuszczoną czekoladą lub udekorować całość pokrojonymi w plasterki bananami.
  • Tradycyjne Banoffee posiada spód zrobiony z kruchego ciasta, ale obecnie bardzo popularne są spody robione z pokruszonych herbatników z dodatkiem czekolady, posiekanych orzechów lub wiórek kokosowych.
  • W oryginalnym przepisie na Banoffee banany krojone są wzdłuż, ale większość przepisów sugeruje aby kroić je w plasterki.
  • Aby banany były dłużej świeże i nie zmieniły koloru możesz je skropić sokiem z cytryny.
  • Aby bita śmietana nie opadła i nie straciła kształtu, dodaję do niej 1 łyżeczkę śmietan-fixu.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!