Cafe bombon

cafe bombon
Café bombón, café goloso, café biberón

Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego miasta rozpoczęła swoją ekspansję na całą Hiszpanię. Do jej stworzenia potrzebne są tylko dwa składniki – mocne espresso oraz skondensowane mleko. Do przezroczystej szklanki wlewa się najpierw espresso, a następnie dolewa mleko. Dzięki różnicy gęstości, mleko opada na dno, tworząc kremową warstwę pod ciemnym espresso.

Bardzo podobną kawę można też spotkać w Azji i według kilku stron (nie udało mi się odnaleźć oryginalnego źródła tych informacji) to kraje azjatyckie były prekursorami w temacie kawy z mlekiem skondensowanym. Z czasem dotarła do Europy i została lekko zmodyfikowana, aby bardziej wpasować się w gusta Europejczyków. Najbardziej powszechne warianty Café bombón na świecie:

  • Kopi Susu Panas – Malezja,
  • Gafeh Rorn lub Kafe Ron – Tajlandia.
cafe bombon

Café bombón

Kawę café bombón przyrządza się w proporcji 1:1, czyli do espresso dolewamy dokładnie taką samą ilość skondensowanego mleka. Kawa najlepiej prezentuje się w przezroczystej filiżance.
Przed wypiciem kawę należy wymieszać.
Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 1
Kalorie 257 kcal

Składniki
  

  • 60 ml skondensowanego mleka (słodzone)
  • 60 ml espresso

Sposób przygotowania
 

  • Espresso przelej do szklanej filiżanki.
  • Do espresso powoli wlewaj odmierzoną ilość skondensowanego mleka.

Porady

  • Zamiast skondensowanego mleka możesz dolać do espresso taką samą ilość likieru, np. Baileys’a. 

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Kawa z koglem moglem

Cà phê trứng W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!