Cortado – kawa po hiszpańsku

kawa cortado

Cortado to hiszpańska kawa, która powstaje przez połączenie takiej samej ilości espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Nazwa cortado pochodzi od hiszpańskiego cortar, które oznacza ciąć. Jest to nawiązanie do sposobu przygotowywania tego napoju, przez „przecięcie” (a właściwie przełamanie/neutralizację) goryczki kawy słodkim mlekiem. Po połączeniu tych dwóch składników widać charakterystyczne odcięcie espresso od mleka, a na powierzchni tworzy się 1,5 centymetrowa warstwa kawowej pianki.

Nie jest to kawa którą zabiera się na wynos, dlatego cortado pije się zazwyczaj w barze. W zależności od rejonu lub kawiarni w jakiej ją zamówimy, może wystąpić pod różnymi nazwami:

  • cafè tallat – Katalonia. Nazwa pochodzi od katalońskiego „tallat” które oznacza dokładnie to samo co hiszpańskie „cortar„,
  • ebaki – Kraj Basków,
  • cortado con leche – składa się z większej ilości mlecznej pianki niż cortado con agua,
  • pintado lub perico – Kolumbia,
  • cortadito – Kuba i Portoryko,
  • noisette – Francja,
  • gibraltar – Kalifornia,
  • piccolo – Australia.
kawa cortado

Cortado

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 50 ml espresso
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania
 

  • Świeżo zaparzone espresso wlej do małej szklanki.
  • Mleko podgrzej do 65°C, a następnie delikatnie spień przy użyciu spieniacza.
  • Spienione mleko przelej do espresso.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!