Espresso – włoska klasyka

espresso

Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie musimy od razu kupować profesjonalnego ekspresu, zwłaszcza gdy nie mamy na niego miejsca. Idealnym i tanim rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalną kawiarkę (czasami występuje pod innymi nazwami – kafeterka, kafetiera, czajniczek moka, makinetka). Zbudowana jest z zaledwie kilku elementów:

  • zbiornika na wodę,
  • zbiornika na kawę,
  • zbiornika na espresso,
  • zaworu bezpieczeństwa,
  • uszczelki.

Jej zasada działania jest wyjątkowo prosta – podczas podgrzewania wody, w dolnej części wytwarza się para wodna i wzrasta ciśnienie, które wypycha wodę do góry. Woda przepływa przez warstwę kawy i filtry, aż do górnego zbiornika. W zaledwie kilka chwil można zacząć cieszyć się średnio mocną kawą o skondensowanym smaku i wyraźnym aromacie.

espresso

Espresso z kawiarki

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Akcesoria

  • kawiarka
  • młynek do kawy
  • filiżanka o pojemności 50 ml
  • szklanka

Składniki
  

  • kawa w ziarnach dobrej jakości
  • woda
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej do podania z espresso

Sposób przygotowania
 

  • Kawę zmiel w młynku i wsyp ją do odpowiedniego pojemnika kawiarki.
    UWAGA! Nie ubijaj kawy, ani nie wsyp jej za mało. Wystarczy, że stukniesz częścią z kawą o blat kuchenny.
  • Wodę do espresso przegotuj wcześniej i/lub przefiltruj w specjalnym dzbanku, a następnie wlej do dolnego pojemnika kawiarki.
    UWAGA! Nie wlej wody powyżej wyznaczonego poziomu lub zaworu bezpieczeństwa.
    UWAGA! Jeśli nie chcesz mieć lekko gorzkiej kawy, do pojemnika wlej wrzątek.
  • Włóż pojemnik ze świeżo mieloną kawą w dolną część kawiarki i dokręć górę.
  • Postaw kawiarkę na palniku i podgrzewaj na średnim ogniu.
  • W międzyczasie ogrzej filiżanki przy użyciu wrzącej wody.
  • Gdy kawa zacznie bulgotać, zdejmik kawiarkę z ognia i gotowe espresso rozlej do filiżanek.
    UWAGA! Jeśli nie zrobisz tego od razu, kawa może się przypalić i będzie gorzka w smaku. Dobrym rozwiązaniem jest też schłodzenie dolnej części kawiarki pod strumieniem zimnej wody, a następnie rozlanie jej do filiżanek. Dzięki temu szybciej przerwie się proces parzenia, kawiarka się schłodzi, a kawa nie przypali.
  • Espresso podawaj ze szklanką niegazowanej wody.

Porady

  • Po każdym użyciu kawiarkę należy dokładnie umyć. Pozostałości kawy mogą zepsuć smak kolejnej, tzn. będzie bardziej gorzka.

Pytania i odpowiedzi

Dlaczego do espresso podaje się szklankę wody?

Wodę pije się przed espresso, aby oczyścić kubki smakowe i móc w pełni cieszyć się wyśmienitą kawą.

Jak pić espresso?

Kawę pije się małymi łykami, a cała filiżanka powinna starczyć na 3 – 4 łyki.

Jak mielić kawę do kawiarki?

Ziarna nie mogą być zmielone zbyt drobno, ponieważ sitko może się zatkać lub fusy mogą przedostać się do gotowej kawy. Jeśli ziarna będą zbyt grube otrzymasz słabą kawę o wodnistym smaku. Dlatego przy mieleniu warto celować w sam środek – drobno zmieloną kawę, w której będzie widać drobinki po rozsypaniu jej na dłoni. Zawsze też można kupić gotową kawę dedykowaną włoskim kawiarkom.

Jaką kawę wybrać (stopień palenia)?

Do kawiarki najlepiej sprawdzi się kawa ciemno lub średnio palona.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!