Kurczak z czosnkiem i winem

kurczak z czosnkiem
Pollo al ajillo

Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do jego stworzenia potrzebujemy kurczaka oraz dużej ilości czosnku (nawet 40 ząbków). Sos najczęściej robiony jest z białego wina, bulionu, czosnku i ziół (liści laurowych, tymianku oraz rozmarynu). Niekiedy do sosu dodaje się też papryczki chili (głównie w Meksyku – pollo al ajillo con chiles), sok z cytryny a nawet ocet. W zależności jakiego rodzaju mięsa lub wina użyjemy powstanie:

  • muslos de pollo al ajillo – udka z kurczaka z czosnkiem,
  • pechugas de pollo al ajillo – piersi z kurczaka z czosnkiem.
  • pollo al ajillo dorado al jerez – kurczak ze złocistym czosnkiem z sherry.
kurczak z czosnkiem

Kurczak z czosnkiem – pollo al ajillo

Kurczaka podaje się na ciepło jako główne danie lub jako tapas, najlepiej w towarzystwie warzyw lub grzybów.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Danie Danie główne
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 4 porcje
Kalorie 555 kcal

Składniki
  

  • 1 kg kurczaka z wolnego wybiegu
  • 16 ząbków czosnku (mniej więcej 2 główki)
  • 250 ml białego wina
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kurczaka należy obrać ze skóry, usunąć fragmenty tłuszczu i poćwiartować na mniejsze kawałki.
  • Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
  • Przygotuj czosnek – część ząbków obierz i natnij, część zostaw w łupince.
    UWAGA! Jeśli chcesz możesz obrać wszystkie ząbki, ale Hiszpanie rzadko to robią.
  • Na patelnię wylej oliwę z oliwek, tak aby utworzyła mniej więcej 0,5 cm warstwę.
  • Do oliwy dodaj czosnek i smaż na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, do momentu w którym będzie miękki i lekko zarumieniony.
  • Wyciągnij czosnek i w jego miejsce połóż kawałki kurczaka. Smaż z każdej strony aż się zarumieni.
  • Wyciągnij kurczaka, zlej olej z patelni (najlepiej przez sitko do oddzielnego pojemnika) zostawiając cienką warstwę.
  • Wyłóż na patelnię kurczaka, dodaj przysmażony wcześniej czosnek oraz dolej wino.
  • Smaż do momentu, w którym większość wina odparuje.
  • Kurczaka podawaj posypanego natką pietruszki oraz polanego odstawionym wcześniej olejem.

Porady

  • Do kurczaka najlepiej pasuje wino Garnacha tinta lub sherry (pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera).
  • Zamiast kupować całego kurczaka i go ćwiartować możesz wykorzystać dowolną jego część, ja najczęściej wykorzystuję mięso z udek.
  • Kurczak z czosnkiem najlepiej smakuje w towarzystwie smażonych ziemniaków. Zazwyczaj staram się je podsmażyć na oliwie, która została po smażeniu czosnku.
  • Jeśli podajesz kurczaka jako tapas, możesz dołączyć do niego chleb, aby można go było maczać w oliwie czosnkowej.
  • Kurczaka z czosnkiem możesz też przygotować w piekarniku, wystarczy że przez godzinę będziesz marynować kurczaka w mieszance wina (170 ml), natki pietruszki i przeciśniętego przez praskę czosnku. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 170°C. Wstaw do niego kurczaka razem z marynatą i gdy zrumieni się z jednej strony, odwróć go na drugą. Możesz go podać z pieczonymi ziemniakami. 

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Sos boloński – ragù...

Spaghetti bolognese to przykład potrawy, która tak na dobrą sprawę nie ma nic...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!