Paella de mariscos

paella de mariscos
Paella a la marinera
paella a la marinera

Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego wybrzeża. Analogicznie jak w przypadku Paella Valenciana jej bazą jest szafranowy ryż, gotowany razem ze świeżymi pomidorami. Główną różnicą są pozostałe składniki, czyli drób (królik, kaczka, kurczak) został zastąpiony owocami morza – krewetkami, małżami, omułkami, kalmarami i ośmiornicami. Prawdziwa paella a la marinara powinna być przygotowywana w paellerze umieszczonej nad ogniskiem z drewna, aby miała delikatny dymny aromat.

paella de mariscos

Paella de mariscos

Przygotowanie 30 mins
Gotowanie 1 hr
Danie Danie główne
Kuchnia Hiszpańska
Porcje 6 porcji

Akcesoria

  • Paellera lub duża patelnia o średnicy około 45 cm

Składniki
  

  • ¼ łyżeczka szafranu
  • 220 g małych małży
  • 220 g omułków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 krewetek królewskich
  • 8 czerwonych krewetek argentyńskich
  • 220 g ośmiornicy i/lub kalmarów
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 litra rybnego wywaru
  • 400 g ryżu bomba

Sposób przygotowania
 

  • Małże i omułki oczyść, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. Usuń uszkodzone.
  • Krewetki opłucz. Możesz wyciągnąć jelitka z krewetek królewskich, aby nie robić tego później przy jedzeniu.
  • Ośmiornicę i/lub kalmary umyj, opraw i pokrój w 1 cm kawałki.
  • Zieloną paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w 1 cm kostkę.
  • Pomidory sparz, obierz, usuń gniazda nasienne i posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Szafran smaż na suchej patelni przez 3-4 minuty aż będzie kruchy i lekko brązowy.
  • Zdejmij szafran z patelni, a następnie pokrusz w dłoniach do oddzielnego pojemnika.
  • Zagotuj szklankę wody na patelni, a następnie wysyp na nią małże. Gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu, co pewien czas potrząsając patelnią.
  • Małże przesyp do miski, wyrzuć te które się nie otworzyły.
  • Zawartość patelni przelej przez gazę lub sitko o bardzo drobnych oczkach do oddzielnego pojemnika.
  • Na czystej patelni zagotuj pół szklanki wody i wrzuć do niej omułki. Gotuj przez 2-3 minuty, co pewien czas mieszając.
  • Omułki przesyp do miski, wyrzuć te które się nie otworzyły i puste połówki.
  • Przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, wylej na nią 4 łyżki oliwy z oliwek i podgrzej na średnim ogniu.
  • Czosnek obierz i wrzuć na patelnię, smaż przez 2 minuty a następnie wyrzuć.
  • Na patelnię wyłóż krewetki i smaż przez 8 minut, co pewien czas obracając.
  • Przełóż krewetki na talerz, a z patelni usuń wszystkie fragmenty nóg itp.
  • Na patelnię wylej 1 łyżkę oliwy, podgrzej. Dodaj ośmiornicę/kalmary, pokrojoną paprykę i ¼ łyżeczki soli. Smaż przez 3 minuty.
  • Na patelnię wrzuć pomidory, wlej 60 ml wody z małży, dodaj ¼ łyżeczki soli i gotuj przez 5 minut cały czas mieszając.
  • Rybny wywar wymieszaj z papryką i szafranem, a następnie wylej na patelnię.
  • Na patelnię wyłóż krewetki królewskie, małże i omułki, zagotuj całość.
  • Na patelnię wysyp ryż i rozłóż go równomiernie przy pomocy łyżki. Smaż przez 10 minut.
  • Na wierzchu ułóż krewetki argentyńskie i smaż kolejne 8 minut na małym ogniu, aż płyn odparuje i ryż będzie gotowy.

Porady

  • Aby zrobić soccarat na koniec gotowania zwiększ płomień i smaż przez 1-2 minuty. Uważaj aby nie przypalić ryżu.
  • Paellę podaje się nie wcześniej niż 5 minut po jej przygotowaniu.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!