Kawa korzenna

kawa korzenna

Zimowy wieczór w ulubionym fotelu z książką, ciepłym kocem i aromatyczną kawą. Brzmi jak idealny przepis na relaks, gdy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Czy jednak może być on bardziej idealny? Owszem. Wystarczy nieco urozmaicić kawę i dodać do niej odrobinę przypraw korzennych. Można to zrobić posypując ją zmieloną gałką muszkatołową i cynamonem, albo przygotować syrop korzenny. Poniżej znajdziesz przepis na kawę z dodatkiem syropu przygotowanego na bazie goździków, cynamonu, imbiru oraz wanilii. Brzmi pysznie, prawda?

kawa korzenna

Kawa korzenna

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Akcesoria

  • szklanka = 250 ml

Składniki
  

  • 200 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 50 ml espresso
  • cynamon
Syrop korzenny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 plasterki imbiru

Sposób przygotowania
 

Syrop korzenny
  • Do rondelka wlej wodę i wsyp pozostałe składniki.
  • Podgrzej całość na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
  • Gdy cukier się rozpuści, zestaw rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Syrop przelej do szklanej, szczelnej butelki.
Kawa z domowym syropem korzennym
  • Na dno szklanki wlej 2 łyżeczki syropu korzennego.
  • Mleko wlej do rondelka i podgrzej do 65°C, a następnie spień przy użyciu spieniacza.
  • Spienione mleko przelej do szklanki.
  • Zaparz espresso.
  • Świeżo zaparzone espresso ostrożnie wlej do szklanki z mlekiem.
  • Przed podaniem kawę posyp cynamonem.

Porady

  • Jeśli chcesz aby syrop był mniej intensywny, po ugotowaniu przelej go przez sitko i wyrzuć wszystkie składniki.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!