Kawa tiramisu na zimno

kawa tiramisu

Lubisz klasyczne tiramisu? Co powiesz na jego płynną wersję? Kawę tiramisu przygotowuje się z podobnych składników, czyli kawy, biszkoptów Savoiardi, likieru Amaretto i serka mascarpone. Brakuje tu co prawda żółtek, ale akurat w przypadku tego napoju są w zupełności zbędne. Aby „rozrzedzić” kawę należy dodać jeszcze mleko oraz kostki lodu. Wszystkie składniki miksuje się ze sobą i podaje w towarzystwie podłużnych biszkoptów. Kawa ta pomimo tego, że jest płynna, bardziej przypomina w smaku słodki deser.

kawa tiramisu

Kawa tiramisu na zimno

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki skondensowanego mleka
  • 4 biszkopty Savoiardi
  • 50 ml zimnego mleka 3,4%
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 6 kostek lodu

Sposób przygotowania
 

  • Biszkopty połam na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym będą blendowane.
  • Biszkopty zalej mlekiem, likierem Amaretto oraz posyp kawą rozpuszczalną.
  • Na koniec wlej skondensowane mleko, dodaj serek mascarpone i kostki lodu.
  • Całość zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Porady

  • Zamiast kawy rozpuszczalnej i kostek lodu możesz użyć zamrożonego espresso.
  • Jeśli Twój blender nie radzi sobie z kostkami lodu, możesz skorzystać z kruszonego lodu (w sklepie można kupić odpowiednie woreczki).
  • Kawę możesz ozdobić bitą śmietaną i oprószyć kakao.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!