Likier chałwowy

likier chałwowy

Domowe likiery smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a do ich stworzenia można użyć praktycznie dowolnego składnika. Poniżej znajdziesz przepis na likier z chałwy, dość ciężki i intensywny. Zdecydowanie nie jest to likier, który da się pić kieliszek po kieliszku.

Do jego przygotowania potrzebujesz mleka zagęszczonego oraz skondensowanego, a także wódki i dobrej jakości chałwy. Wszystkie składniki, z wyjątkiem wódki, należy umieścić w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Po ostudzeniu zawartości rondelka, należy wymieszać ją z wódką i przelać do wcześniej przygotowanych butelek, a następnie wstawić do lodówki. Likier najlepiej smakuje schłodzony.

likier chałwowy

Likier chałwowy

Przygotowanie 2 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Likiery
Porcje 1 litr

Składniki
  

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 200 ml skondensowanego mleka
  • 300 ml wódki

Sposób przygotowania
 

  • Chałwę pokrusz i umieść w rondelku.
  • Do chałwy wlej oba mleka i podgrzej do mniej więcej 70°C. Cały czas mieszaj zawartość rondelka.
  • Zdejmij rondelek z ognia i dokładnie wymieszaj zawartość. Jeśli nie ma już w niej widocznych kawałków chałwy, odstaw całość do ostygnięcia.
  • Na koniec wlej do mieszanki wódkę, wymieszaj.
  • Gotowy likier przelej przez sitko do butelek i przechowuj w lodówce.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!