Likier z kukułek

likier z kukułek

Banalnie prosty do zrobienia, słodki, alkoholowy, o przyjemnym zapachu, tak można opisać likier z kukułek. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie trzech składników – mleka zagęszczonego, kukułek i wódki. Zanim je wszystkie połączysz, należy połamać kukułki na jak najmniejsze kawałki. Osobiście nie wyciągam ich z papierków, tylko rozbijam tłuczkiem do mięsa lub młotkiem jak są jeszcze w opakowaniu. Ma to kilka zalet, ale największą z nich jest to, że kukułki nie latają po całej kuchni. Rozkruszone cukierki następnie wsyp do rondelka z mlekiem i lekko podgrzej, cały czas mieszając. Gdy tylko zauważysz, że się rozpuściły albo zostały już jakieś małe drobinki, zdejmij rondelek z ognia i odstaw całość do ostygnięcia. Na koniec dolej wódkę, przelej całość przez sitko z drobnymi oczkami i rozlej do butelek. Gotowy likier przechowuj w lodówce.

likier z kukułek

Likier z kukułek

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Likiery

Składniki
  

  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 300 g kukułek
  • 250 ml wódki

Sposób przygotowania
 

  • Cukierki pokrusz. Możesz do tego użyć tłuczka do mięsa.
  • Mleko zagęszczone wlej do rondelka, wsyp pokruszone kukułki i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukierków.
  • Rondelek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Do kukułkowego mleka wlej wódkę, wymieszaj i przelej całość do butelek.
  • Gotowy likier przechowuj w lodówce.

Porady

  • Przed spożyciem likier powinien postać min. 24h w lodówce, aby lepiej przegryzł się z alkoholem.
  • Kukułki najwygodniej rozbijać, gdy są jeszcze zawinięte w papierki. 
  • Jeśli chcesz mieć pewność, że w likierze nie będzie żadnych nierozpuszczonych drobinek, przelej go przez sitko o bardzo drobnych oczkach.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!