Likier z raczków

likier z raczków

Każdy miłośnik domowych likierów powinien chociaż raz przygotować likier z raczków. Ma dość oryginalny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale zdecydowanie warto go spróbować. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech składników – raczków, wódki oraz mleka zagęszczonego. Do przygotowania likieru najlepiej używać mleka niesłodzonego, ponieważ same cukierki nadadzą mu wystarczającą ilość słodyczy. Posiekane raczki należy rozpuścić w mleku i na koniec dodać do nich wódkę, a następnie gotowy likier przelać do butelek.

likier z raczków

Likier z raczków

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Likiery
Porcje 500 ml

Składniki
  

  • 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 150 g raczków
  • 250 ml wódki

Sposób przygotowania
 

  • Cukierki rokrusz przy użyciu np. tłuczka do mięsa.
  • Mleko wlej do rondelka, wsyp cukierki i podgrzewaj cały czas mieszając.
  • Gdy cukierki całkowicie się rozpuszczą, zestaw rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy mieszanka będzie zimna, wlej do niej wódkę i całość dokładnie wymieszaj.
  • Likier przelej przez gęste sitko do butelki i wstaw do lodówki.

Porady

  • Raczki najwygodniej rozbijać, gdy są jeszcze zawinięte w papierki.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!