Matcha latte

matcha latte

Sproszkowaną zieloną herbatę można wykorzystać jako dodatek do wielu napojów, dań lub deserów. Jeśli nie przepadasz za tradycyjną matchą to możesz skusić się na jej mleczną wersję. Matcha latte przygotowuje się analogicznie jak kawowe latte, z tą różnicą że do jej przygotowania używa się zaparzonej matchy zamiast espresso.

matcha latte

Matcha latte

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Napoje
Porcje 1 porcja

Akcesoria

  • chasen
  • chashaku

Składniki
  

  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 50 ml wody
  • 200 ml mleka 3,4%
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania
 

  • Wodę przegotuj i odstaw do ostygnięcia, aby osiągnęła temperaturę 70-80°C.
  • Matchę zalej wodą i wymieszaj przy użyciu chasena lub ręcznego spieniacza do mleka.
  • Do matchy dodaj miód lub inny słodzik i wymieszaj do jego rozpuszczenia.
  • Mleko podgrzej do 65°C, a następnie spień.
  • Mleko przelej do szklanki, wlej matchę i wymieszaj.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!