Nalewka imbirowa – imbirówka

nalewka z imbiru

Nalewkę z imbiru można przygotować w dowolnym momencie. Wystarczy pójść do sklepu i zaopatrzyć się w świeży imbir, cytrynę, miód, cukier i wódkę. Wszystkie te składniki dostępne są przez cały rok, więc nie musimy czekać na odpowiednią porę roku. Samo przygotowanie nalewki nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy obrać imbir, następnie pokroić go w nieco grubsze plasterki i umieścić z wszystkimi składnikami w dużym słoju. Niestety musimy uzbroić się w cierpliwość zanim nalewka imbirowa będzie gotowa, ponieważ zajmie to mniej więcej 3 miesiące.

nalewka z imbiru

Nalewka imbirowa

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 15 mins
Macerowanie 77 d
Danie Nalewki

Składniki
  

  • 200 g świeżego imbiru
  • 4 cytryny
  • 6 łyżek miodu
  • 200 g cukru
  • 1 litr wódki

Sposób przygotowania
 

  • Imbir obierz, pokrój w kawałki i umieść w 2 litrowym słoiku.
  • Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do słoika.
  • Do imbiru i soku z cytryn dodaj miód oraz cukier, a następnie całość zalej wódką.
  • Słoik szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym miejscu na 2 miesiące.
    UWAGA! Raz w tygodniu należy słoikiem wstrząsnąć.
  • Po 2 miesiącach nalewkę imbirową należy przefiltrować i przelać do butelek.
  • Butelki z nalewką pozostaw na 3 tygodnie w zaciemnieniu.

Podobne przepisy

Matcha

抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie...

Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się...

Cafe bombon

Café bombón, café goloso, café biberón Cafe bombon pochodzi z Walencji i to z tego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!