Makaron z cukinią i kurczakiem

makaron z cukinią i kurczakiem

Latem mamy dostęp do ogromnej ilości świeżych warzyw oraz owoców. Warto z tego korzystać, uzupełniając nasze posiłki o sezonowe warzywa. Zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych kompozycji, ale jeśli szukasz inspiracji na szybki wiosenno-letni obiad, służę pomocą. Poniżej znajdziesz przepis na makaron z cukinią, pieczarkami oraz kurczakiem. Aby go przygotować wystarczy ugotować ulubiony makaron. Następnie wymienione warzywa oraz kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Całość łączymy na patelni, doprawiamy i podajemy od razu po przygotowaniu. Kilka minut roboty i możemy się cieszyć letnim obiadem.

makaron z cukinią i kurczakiem

Makaron z cukinią i kurczakiem

5 from 1 vote
Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 1 porcja
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 2 polędwiczki z kurczaka (ok. 100 g)
  • 1 mała cukinia (ok. 200 g)
  • 5 pieczarek (ok. 100 g)
  • 60 g makaronu razowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pieczarki umyj, obierz i pokrój w cząstki.
  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i duś przez 2 minuty z dodatkiem ziół prowansalskich.
  • W międzyczasie umyj i pokrój w kostkę polędwiczki z kurczaka.
  • Polędwiczki obsyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie dorzuć je do warzyw.
  • Smaż wszystko do momentu zrumienienia kurczaka.
  • Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj ugotowany wcześniej makaron i duś przez chwilę.
  • Makaron podawaj od razu, posypany posiekaną natką pietruszki i świeżo zmieloną solą.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz

Oceń przepis!