Pieczone podudzia z kurczaka z marchewką i pietruszką

pieczone pałki z kurczaka z marchewką i pietruszką

Podudzia z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Można je usmażyć na głębokim oleju, usmażyć lub upiec. Ostatnia wersja jest najzdrowsza i najmniej kaloryczna, ponieważ przy pieczeniu nie musimy używać dużej ilości tłuszczu. Poniżej znajdziesz przepis na pieczone podudzia z kurczaka z marchewką oraz pietruszką. Do przygotowania tego dania potrzebujesz wyłącznie 6 składników – podudzi z kurczaka (najlepiej bez skóry), marchewek, pietruszek, soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw. Osobiście zawsze używam ziół prowansalskich, ale możesz je zastąpić np. bazylią lub/i tymiankiem. Warzywa należy umyć, obrać i pokroić na plasterki lub półplasterki, w zależności od ich średnicy. Następnie wszystkie składniki umieszcza się w rękawie do pieczenia i wkłada do piekarnika na 50 minut. Jeśli nie masz pod ręką rękawa do pieczenia, możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego z pokrywką lub całość zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane podudzia najlepiej smakują w towarzystwie surówki z marchwi i jabłka oraz ryżu.

pieczone pałki z kurczaka z marchewką i pietruszką

Pieczone podudzia z kurczaka z marchewką i pietruszką

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 8 małych podudzi z kurczaka ok. 720 g
  • 4 pietruszki
  • 4 marchewki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Podudzia umyj, obierz ze skóry i posyp przyprawami, a następnie umieść je w rękawie do pieczenia.
  • Marchewki i pietruszki umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  • Warzywa dorzuć do podudzi, zawiąż rękaw i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200°C na 50 minut.
  • Podawaj w towarzystwie surówki z marchewki, pora i jabłka oraz ryżu (najlepiej brązowego).

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!