Roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym

roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym

Połączenie mięsa i śliwek to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza w przypadku roladek mięsnych. Bardzo często do ich nadzienia wykorzystuje się suszone śliwki, ale dobrym pomysłem jest też przygotowanie do nich sosu ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł. Do przygotowania sosu śliwkowego najlepiej nadają się węgierki, ale każdy inny rodzaj również spełni swoją funkcję. W poniższym przepisie na roladki z polędwiczki wieprzowej do nadziania ich wykorzystany został ser camembert delikatnie posypany rozmarynem. Jeśli chcesz możesz bardziej urozmaicić nadzienie, dodając do środka po małym kawałku suszonej śliwki. Roladki najlepiej smakują w towarzystwie białego wina, pieczonych ziemniaków oraz surówek.

roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym

Roladki z polędwiczki w sosie śliwkowym

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • ½ kg polędwiczki wieprzowej
  • 150 g sera camembert
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos śliwkowy
  • 350 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczki kardamonu
  • łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Polędwiczkę pokrój na plastry o grubości mniej więcej 2cm i rozbij.
  • Kotlety z polędwiczki oprósz z dwóch stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Ser camembert pokrój na 16-kawałków.
  • Na każdym kotlecie połóż kawałek sera, posyp rozmarynem i zawiń w roladki.
  • Sok z cytryny, miód, powidła śliwkowe oraz przyprawy wymieszaj w miseczce.
  • Śliwki umyj, rozkrój, wyciągnij pestki i pokrój na ćwiartki.
  • Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę z oliwek.
  • Na patelni umieść roladki i smaż przez 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  • Zdejmij roladki z patelni.
  • Na patelnię wyłóż pokrojone śliwki i smaż przez 2 minuty.
  • Do śliwek wlej sos i zagotuj.
  • Na patelnię wyłóż roladki i podgrzej.

Porady

  • Zamiast pieprzu cayenne możesz użyć ostrej papryki.
  • Do zagęszczenia sosu możesz użyć łyżeczki mąki ziemniaczanej (zamiast powideł śliwkowych).
  • Roladki na początku smaż na dużym ogniu, a następnie stopniowo go zmniejszaj.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!