Stek z rekina

stek z rekina

Świeże mięso z rekina jest u nas cały czas rzadkością. Znacznie częściej można spotkać mrożone steki, które nie są już tak dobrej jakości i nawet po odpowiednim przyrządzeniu pozostawiają wiele do życzenia. Jeśli kiedyś uda Ci się kupić świeże steki z rekina i nie przerazi Cię ich cena, zdecydowanie warto zaryzykować. Przyrządza się je dokładnie tak samo jak klasyczne steki, czyli na infuzowany i mocno rozgrzany olej wykłada się steki. Następnie smaży z dwóch stron po kilka minut, aby utworzyła się skorupka nie pozwalająca na wyciekanie soków. Tutaj mała uwaga, odwracając steki należy pamiętać o tym, aby używać tępego narzędzia, aby ich nie uszkodzić. Następnie na patelnię dorzuca się masło i smaży z obu stron aż mięso będzie gotowe. Warto pamiętać o tym, że czas smażenia zależy przede wszystkim od grubości steków i naszych preferencji. Nawet jeśli za długo będziemy je trzymać na patelni, ale będziemy pamiętać o podstawowych zasadach, steki będą bardzo soczyste i wręcz rozpływające się w ustach. Mięso z rekina jest wyjątkowo delikatne, a rybny posmak nie jest tak bardzo wyczuwalny. Można podawać go z ziemniakami oraz surówką, najlepiej w towarzystwie sosu norweskiego lub do ryb.

stek z rekina

Stek z rekina

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 2 steki z rekina (około 800 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła 82%
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Ze steków wytnij kręgosłup. Jeśli go zostawisz, stek może być lekko gorzkawy.
  • Steki opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.
    surowe steki z rekina
  • Czosnek obierz, pokrój w kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej (powinien pokryć całe dno około 0,5 cm warstwą), dodaj pokrojony czosnek i chwilę podgrzewaj, aż czosnek zacznie się rumienić.
  • Infuzowany na gorąco olej przelej przez sitko, aby pozbyć się czosnku.
    UWAGA! Jeśli cząstki są odpowiednio duże, możesz z powodzeniem je wyciągnąć przy użyciu np. łopatki.
  • Na rozgrzany olej wyłóż steki. Smaż z każdej strony przez 3 minuty.
    UWAGA! Do odwracania używaj łopatki, aby nie naruszyć przypieczonej "skorupki" i nie spowodować wypłynięcia soków.
  • Gdy obie strony będą przysmażone, wyłóż na patelnię masło i smaż z każdej strony po 10 minut.
    UWAGA! Czas smażenia zależy od grubości steków. Najłatwiej rozpoznać czy stek jest gotowy po jego kolorze, powinien być złocistobrązowy z obu stron.
  • Tuż przed podaniem oprósz stek świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kurczak z czosnkiem i winem

Pollo al ajillo Kurczak w czosnku jest jednym z prostszych dań kuchni andaluzyjskiej. Do...

Surówka z białej rzodkwi z...

Białą rzodkiew można jeść na surowo, upiec, ugotować lub przyrządzić z niej...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!