Zupa chrzanowa

zupa chrzanowa

Chrzan jest popularnym dodatkiem do sosów, pieczonych na ognisku lub grillu kiełbas, ale co zrobić z jego nadmiarem? Można włożyć do słoików i zachować na później, albo ugotować zupę krem z chrzanem. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie włoszczyzny, cebuli, ziemniaków, czosnku, wody, mleka i przypraw. Wszystkie składniki należy odpowiednio przygotować, później ugotować i zblendować na jednolity krem. Zupę można podawać w towarzystwie ugotowanych jajek, z jajkiem sadzonym na wierzchu (najlepiej z jajek przepiórczych) lub podprażonym na patelni boczkiem.

zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 50 mins
Danie Zupa
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 2 l wody
  • 100 ml mleka
  • 200 g tartego chrzanu
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 czosnek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki kopru włoskiego (suszonego)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2 minuty.
  • Pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
  • Selera obierz i pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Warzywa dodaj do garnka i chwilę podsmaż.
  • Do garnka wlej wodę i mleko, a następnie dorzuć sól, liście laurowe, ziele angielskie i koper włoski. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
  • Wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.
  • Do zupy dodaj majeranek i chrzan, a następnie całość zblenduj.
  • Zupę krem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porady

  • Zupę możesz podać z jajkami ugotowanymi na twardo lub posypaną podsmażonym i pokruszonym w palcach boczkiem.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!