Zupa krem z zielonych szparagów

zupa krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi trwa niestety tylko cztery miesiące, więc warto się spieszyć i z niego skorzystać. Poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z zielonych szparagów z dodatkiem sera camembert. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch pęczków szparagów, jednego sera camembert, cebuli, ziemniaka, czosnku, śmietany, masła oraz bulionu warzywnego. Szparagi należy umyć, odłamać zdrewniałą łodygę i pociąć na mniejsze kawałki. Ziemniaka, czosnek oraz cebulę należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Do warzyw dorzucamy pokrojone szparagi, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość miksujemy. Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę ser camembert. Całość można ozdobić główkami szparagów, serem camembert lub kleksem śmietany.

zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Zupa
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 ser camembert
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki masła 82%
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
  • Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
  • W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez minutę.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego ziemniaka i smaż przez 2-3 minuty.
  • Szparagi umyj, odłam zdrewniałe łodygi i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłóż na bok, najlepiej do oddzielnej miseczki.
  • Do garnka z cebulą, czosnkiem i ziemniakami dorzuć pokrojone łodygi szparagów. Smaż przez 2-3 minuty.
  • Do garnka wlej gorący bulion, dopraw całość gałką muszkatołową, bazylią, pieprzem i solą. Gotuj przez 5 minut.
  • Do bulionu dorzuć główki szparagów i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
  • Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia.
  • Do garnka wrzuć pokrojony w kostkę ser camembert, dodaj śmietankę i zblenduj całość na jednolity krem.
    UWAGA! Aby śmietana się nie zwarzyła, stopniowo dodawaj do niej wywar i mieszaj. Gdy będzie ciepła możesz ją wlać do garnka.

Porady

  • Do dekoracji możesz wykorzystać ogłowione z wywaru główki szparagów (tuż po ich ugotowaniu), ser camembert, grzanki domowej roboty lub groszek ptysiowy.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz do niej dodać więcej wody.
  • Jeśli nie chcesz, nie musisz zabielać zupy.

Podobne przepisy

Zupa krem z groszku z serem...

Zupa krem z zielonego groszku stanowi idealny wstęp do obiadu. Jak większość...

Zupa krem z soczewicy

Zupę z soczewicy można przygotować na wiele różnych sposobów. Każda z nich jest...

Zupa krem z pora i

Krem z pora to zupa, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy, że obierzesz...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!