Pasta z groszku konserwowego

pasta z groszku konserwowego

Zielony groszek można wykorzystać na różne sposoby, zaczynając od przygotowania na jego bazie puree lub zupy kremu, na różnych dodatkach i przekąskach kończąc. Całkiem inaczej wygląda sytuacja z groszkiem konserwowym, który w naszej kuchni wykorzystuje się głównie do sałatek. Nie każdy wie, że można z niego przygotować smaczną pastę do kanapek lub krakersów. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy podsmażyć cebulkę z czosnkiem na odrobinie masła, a następnie dodać ją do odcedzonego groszku, majonezu i jogurtu. Wszystkie składniki miksuje się na jednolitą pastę i doprawia do smaku. Pasta z groszku konserwowego gotowa.

pasta z groszku konserwowego

Pasta z groszku konserwowego

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 5 mins
Danie Pasta do kanapek
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • ½ łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i pokrój na małe kawałki.
  • Na patelni rozpuść masło i wsyp cebulę oraz czosnek. Smaż przez chwilę.
  • Groszek odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Groszek wsyp do malaksera, dodaj pozostałe składniki i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  • Miksuj do uzyskania jednolitej pasty.
  • Dopraw do smaku i jeszcze chwilę miksuj.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!