Placki z serem feta

placki z serem feta

Ser feta można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sałatki greckiej lub innych warzywnych potraw. Jeśli zostało Ci go trochę i nie wiesz co z nim zrobić, możesz przyrządzić placki jajeczne z ziołami i serem. Warto tylko pamiętać o tym, że feta dodana do ciasta zastąpi sól więc nie trzeba będzie jej używać. Placki możesz podać z lekkim sosem jogurtowym bez dodatku soli, aby przełamać intensywny słony smak placków.

placki z serem feta

Placki z serem feta

Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 25 mins
Porcje 15 sztuk

Składniki
  

  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone pomidory
  • oregano
  • papryka ostra
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Sposób przygotowania
 

  • Ser feta rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw wedle uznania suszonymi pomidorami, oregano oraz ostrą papryką.
  • Z powstałej masy smaż placki.

Porady

  • Placki będą bardzo słone, dlatego do ich zrobienia najlepiej zastosować ser feta o mniejszej zawartości soli lub zmniejszyć jego ilość.

Podobne przepisy

Owsianka z bananem i...

Rano masz mało czasu, ale nie wyobrażasz sobie wyjścia z domu bez śniadania? Jeśli...

Owsianka z żurawiną i...

Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Często jednak...

Owsianka z gruszką, makiem i...

Śniadania są ważne, bo dają nam energię na cały dzień. A przynajmniej na jego...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!