Zapiekanki serowo-czosnkowe

zapiekanki serowo-czosnkowe

Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło. Wystarczy zetrzeć ser żółty, dodać do niego majonez, ketchup oraz przepuszczony przez praskę czosnek i całość wymieszać. Taką masą serową smaruje się kromki pieczywa (np. bagietki) i zapieka przez parę minut w piekarniku. Masę serową można urozmaicić dodając do niej ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie lub posypując całość przyprawą do pizzy. Do dekoracji idealnie sprawdzi się posiekany szczypiorek.

zapiekanki serowo-czosnkowe

Zapiekanki serowo-czosnkowe

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Przekąska
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 mała bagietka
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania
 

  • Bagietkę pokrój w kromki, najlepiej pod lekkim skosem.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Włącz piekarnik i nagrzej do 180°C.
  • W miseczce wymieszaj wszystkie składniki – czosnek, ser żółty, majonez, ketchup. Dopraw całość ziołami prowansalskimi.
  • Na kromki wyłóż masę serową.
  • Do nagrzanego piekarnika wstaw kanapki i zapiekaj aż do rozpuszczenia sera.
  • Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Porady

  • Zapiekanki są dość tłuste, więc nie ma potrzeby podawania do nich dodatkowego sosu. Ale jeśli bardzo chcesz, możesz do nich przygotować np. sos czosnkowy.

Podobne przepisy

Zapiekanki z tuńczykiem i...

Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania...

Grzanki z serkiem kozim i...

Zrumienione, pachnące i chrupiące pieczywo, do tego kremowy twarożek, słodka figa...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!