Zapiekanki z tuńczykiem i papryką

zapiekanki z tuńczykiem i papryką

Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania potrzebujesz puszkę tuńczyka, jedną paprykę, kawałek sera żółtego, majonez, czosnek i przyprawy. Jeśli chodzi o przygotowanie, to wystarczy umyć paprykę, pokroić w drobną kostkę, dodać do niej majonez i odsączonego tuńczyka. Na koniec dodajemy starty na tarce ser żółty oraz przyprawy i całość mieszamy. Tak przygotowaną masę wystarczy wyłożyć na pieczywo i zapiec. Jako dodatek do zapiekanek najlepiej sprawdzi się sos czosnkowy oraz posiekany szczypiorek.

zapiekanki z tuńczykiem i papryką

Zapiekanki z tuńczykiem i papryką

Przygotowanie 5 mins
Gotowanie 10 mins
Danie Przekąska
Porcje 8 porcji

Składniki
  

  • 1 mała bagietka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałku)
  • 1 mała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 250 g sera żółtego
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania
 

  • Bagietkę pokrój w kromki, najlepiej pod skosem.
  • Tuńczyka odsącz na sitku, polej wrzątkiem i odciśnij nadmiar wody.
  • Paprykę umyj, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  • Czosnek obierz i przepuść przez praskę.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  • W miseczce wymieszaj wszystkie składniki – tuńczyka, paprykę, czosnek, ser żółty i majonez.
  • Masę tuńczykowo-serową dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Dokładnie wymieszaj.
  • Na kromki bagietki wyłóż masę tuńczykową.
  • Wstaw zapiekanki do piekarnika nagrzanego do 180°C i poczekaj aż zaczną się rumienić na brzegach.
  • Podawaj na ciepło.

Porady

Podobne przepisy

Zapiekanki serowo-czosnkowe

Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako...

Grzanki z serkiem kozim i...

Zrumienione, pachnące i chrupiące pieczywo, do tego kremowy twarożek, słodka figa...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!