Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Kuchnia norweska opiera się głównie na rybach i dzikiej zwierzynie. Ze względu na swoje położenie geograficzne i bardzo zimne zimy, Norwegowie do perfekcji opanowali sztukę konserwowania zarówno ryb, jak i mięsa. Dlatego bez większego problemu można tu dostać suszone, solone lub wędzone ryby. Dania kuchni norweskiej są proste w przygotowaniu, składają się z niewielkiej liczby składników, doprawiane są głównie pieprzem i solą oraz są bardzo kaloryczne. Do najpopularniejszych dań kuchni norweskiej zaliczają się fiskepudding (pudding rybny), sztokfisz (suszona na słońcu ryba), fiskekaker (kotlety rybne), gravlax, bergensk fiskesuppe (zupa rybna) oraz pinnekjøtt. Do większości dań podaje się ziemniaki, są one również bazą do wszelakiego rodzaju klusek, knedli lub pyz. Zwyczajowo na deser podawane są gofry lub inne, mało skomplikowane słodkie przekąski.