Kawa z koglem moglem
Cà phê trứng W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa się z mocnego naparu, piany zrobionej z żółtek oraz skondensowanego mleka. Tak oryginalne połączenie...
Cà phê trứng W ogromnym uproszczeniu tradycyjna, wietnamska kawa z jajkiem składa się z mocnego naparu, piany zrobionej z żółtek oraz skondensowanego mleka. Tak oryginalne połączenie...
Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się bardzo popularna. Obecnie Wietnam jest jednym z największych producentów a zarazem importerów robusty. Warto...
Kuchnia wietnamska jest jedną z najpopularniejszych na świecie i wręcz do złudzenia przypomina kuchnię chińską. Większość dań przyrządza się w woku i je pałeczkami, a bazą do ich stworzenia jest głównie ryż. W zależności od rejonu, w którym się znajdziemy można zauważyć delikatne różnice. Przykładowo, na północy kraju bazą do praktycznie każdej potrawy jest sos sojowy, na południu oraz w centrum dominuje natomiast sos rybny. Jeśli chodzi o składniki z których składa się typowe wietnamskie danie to południe obfituje w ryby oraz owoce morza, a także dania wegetariańskie. Natomiast w centrum znajdziemy więcej owoców i warzyw, a wszystkie potrawy są prawdziwą ucztą dla oczu. Do najpopularniejszych dań kuchni wietnamskiej można zaliczyć zupę pho, sajgonki (nem), bun cha, bánh mì oraz naleśniki bánh xèo. Z bardziej egzotycznych potraw można wymienić tradycyjny wietnamski napój z ptasich gniazd i trzęsaka morszczynowatego (tremella fuciformis, spotykanego pod nazwą białe grzyby chińskie lub masło czarownicy).