Kawa po wietnamsku

Kawa w Wietnamie pojawiła się dopiero w XIX wieku, ale od tego momentu stała się bardzo popularna. Obecnie Wietnam jest jednym z największych producentów a zarazem importerów robusty. Warto też wspomnieć, że właśnie tutaj powstaje najdroższa kawa na świecie – kopi luwak (cà phê chồn).
Tradycyjna kawa po wietnamsku parzona jest z użyciem zaparzacza o nazwie phin (cà phê phin). Metoda ta polega na wsypaniu zmielonej kawy do zaparzacza, przykryciu jej sitkiem, a następnie postawieniu takiego filtra na górze szklanki i zalaniu gorącą wodą. Powstająca w ten sposób kawa będzie powoli ściekać do znajdującej się na dole szklanki. W związku z tym, że kawa w Wietnamie jest dość mocna i gorzka, Wietnamczycy lubią ją posłodzić skondensowanym mlekiem i schłodzić dodając kostki lodu.
W Wietnamie bardzo popularne są:
- cà phê sữa lub cà phê nâu – kawa ze skondensowanym mlekiem, podawana na ciepło,
- cà phê sữa đá lub cà phê nâu đá – kawa z lodem i skondensowanym mlekiem,
- cà phê đen – czarna kawa często słodzona cukrem,
- cà phê đen không đường – czarna kawa bez dodatków,
- cà phê đá – kawa z lodem,
- cà phê trứng – kawa z koglem moglem,
- sinh tố cà phê – kawa połączona z owocowym smoothie,
- sữa chua cà phê – kawa z jogurtem,
- cà phê cốt dừa – kawa mrożona z mlekiem kokosowym.

Kawa po wietnamsku
Akcesoria
- zaparzacz phin
Składniki
- 2 łyżeczki mielonej kawy najlepiej robusty Trung Nguyen
- 3 łyżeczki skondensowanego mleka
- 240 ml wody
Sposób przygotowania
- Wodę zagotować.
- Do wysokiej szklanki wlać skondensowanego mleko.
- Do zaparzacza phin wsypać kawę, wyrównać, przykryć całość sitkiem i postawić na szklance z mlekiem.
- Do zaparzacza wlej łyżeczkę gorącej wody (90°C) i odczekaj chwilę, aby wsiąkła w kawę.
- Zaparzacz wypełnij wodą (około 90°C), odczekaj minutę i dolej pozostałą część. Przykryć phin wieczkiem i czekaj aż kawa przestanie kapać.
- Przed wypiciem, kawę należy wymieszać.
Porady
- Do przygotowania kawy po wietnamsku najlepiej użyć oryginalnej, wietnamskiej robusty (Trung Nguyen o niesamowitym czekoladowym zapachu) oraz mleka skondensowanego (skład: mleko pełne, 45% cukru, stabilizator E509). Kawa Trung Nguyen idealnie nadaje się do zaparzacza, ponieważ jest grubiej mielona niż te dostępne u nas w sklepach. Mleko skondensowane w razie potrzeby można zastąpić śmietanką do kawy i odpowiednio dosłodzić.
- Jeśli chcesz przygotować wersję na zimno, po ściągnięciu zaparzacza ze szklanki do kawy wrzuć parę kostek lodu. Możesz też wrzucić kostki lodu od razu do szklanki z mlekiem skondensowanym, ale warto pamiętać, że kostki lodu powinny wypełniać 3/4 szklanki.
- Jeśli kawa przecieka zbyt szybko przez filtr, to znaczy że jest jej za mało lub nie została odpowiednio ubita w zaparzaczu.
- Jeśli cały proces parzenia zajął więcej niż 5 minut i w zaparzaczu nadal znajduje się woda, kawa była zbyt zbita lub było jej za dużo.
Zostaw komentarz