Einspänner –...

Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...

Banoffee

Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...

Café de olla...

Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....

Norweski deser z...

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Café con miel

Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...

Kawa dalgona

Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w...

Galão – kawa...

Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...

Guacamole

Początkowo guacamole można było spotkać pod nazwą āhuacamolli, czyli sos z awokado. Jako pierwsi stworzyli je Aztekowie w XIV w. korzystając z owoców drzewa ahuacatl (w wolnym tłumaczeniu...

Panna cotta

Pierwsza panna cotta (dosłownie „gotowana śmietanka”) najprawdopodobniej powstała na początku XX w. w Langhe, a jej twórcą jest… Węgierka. Sam przepis zaczął się pojawiać w...

Ajoblanco

Południe Hiszpanii nie należy do jej najchłodniejszych rejonów, zwłaszcza latem. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Andaluzji na stołach króluje ajoblanco – czosnkowy chłodnik....

Spaghetti carbonara

Oryginalna carbonara powstaje z żółtek, startego sera Pecorino Romano oraz Guanciale, a dodanie do niej śmietany uważane jest wręcz za zbrodnię. Samo przygotowanie sosu nie powinno...

Paella Valenciana

Najpopularniejsze i najbardziej znane danie kuchni hiszpańskiej – paella, bo o niej mowa, wywodzi się z Walencji. W samej Hiszpanii możemy spróbować kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu...

Mleczna herbata z...

奶茶 (w Hong Kongu), 絲襪奶茶, 港式奶茶 Herbata z mlekiem to jeden z najpopularniejszych napoi w Hong Kongu. Szacuje się, że mieszkańcy Hong Kongu piją około 900 milionów...

Yuenyeung –...

鴛鴦, yinyeung, yinyong, yuanyang, kopi cham Yuenyeung to bardzo popularny napój w Hong Kongu. Początkowo można go było dostać tylko na małych straganach oraz w kawiarniach, z czasem zawitał...