Chilli paneer

Chilli paneer to jedno z tradycyjnych dań kuchni indyjskiej, które najczęściej podaje się jako przystawkę. W skład tego dania wchodzi pokrojony w kostkę, a następnie usmażony ser paneer...

Mamałyga ze śmietaną i bryndzą

Mămăliguță cu brânză și smântănă Aby przyrządzić mamałygę (mămăliguță lub mămăligă), stopniowo dodaje się kaszę kukurydzianą do wrzącej, osolonej wody i gotuje, aż...

Placki z kimchi (kimchijeon)

Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dań kuchni francuskiej. Jej wywar jest prosty, przygotowany jedynie z karmelizowanych cebul i bulionu mięsnego. To...

Mango kulfi – indyjskie lody z mleka

Kulfi to tradycyjne indyjskie lody, które są bardziej kremowe niż te, które my znamy. Do ich stworzenia wykorzystuje się mleko skondensowane, przyprawy (m. in. kardamon i szafran) oraz...

Baklawa

Do przygotowania tradycyjnej tureckiej baklawy potrzebujesz ciasta filo, pistacji (lub innych orzechów) oraz syropu cukrowego. Na szczęście obecnie nie musimy robić ciasta samodzielnie, tylko...

Papanași – pączki rumuńskie

W jednej z polskich restauracji można je dostać pod nazwą „Cycki Młynarki” i są oznaczone jako autorski przepis. No nie do końca. Papanasi to bardzo popularny deser w całej...

Mititei – mici, czyli rumuńskie kiełbaski

Mititei to rumuński odpowiednik street foodu – można je dostać w restauracjach, na bazarach lub gdy rozpocznie się sezon grillowy w większości domów. Oryginalnie składają się z...

Zacuscă

Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej,...

Scarpaccia

Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji....

Crème brûlée

Tradycyjnie creme brulee powstaje z połączenia żółtek, cukru, wanilii, słodkiej śmietanki, ale coraz częściej dodaje się do niego inne składniki takie jak matcha lub ciemna czekolada....

Funnel cake

Smażone na głębokim tłuszczu oraz bardzo chrupiące, tak w kilku słowach można opisać funnel cake. Swoją nazwę zawdzięcza sposobowi przygotowania, w którym gotowe ciasto przelewa się...

Daifuku mochi

大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...

Patacones – placki z plantanów

Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...

Mango lassi

Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...