Daifuku mochi

大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...

Patacones – placki z plantanów

Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...

Mango lassi

Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...

Paella de mariscos

Paella a la marinera Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego...

Cortado – kawa po hiszpańsku

Cortado to hiszpańska kawa, która powstaje przez połączenie takiej samej ilości espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Nazwa cortado pochodzi od hiszpańskiego cortar, które oznacza ciąć....

Espresso – włoska klasyka

Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...

Barraquito – kawa po kanaryjsku

Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w...

Banoffee

Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...

Café de olla – kawa po meksykańsku

Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....

Norweski deser z jabłek – Tilslørte Bondepiker

Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...

Café con miel

Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...

Kawa dalgona

Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w...

Galão – kawa po portugalsku

Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...

Affogato

Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...