Daifuku mochi
大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...
大福餅, 大福 Daifuku mochi, inaczej daifuku, to jedno z najpopularniejszych i najsłynniejszych wagashi, czyli japońskich słodyczy. Daifuku składa się z ciasta zrobionego z mąki z kleistego...
Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...
Poza granicami Indii jednym z najpopularniejszych lassi jest mango lassi, które przygotowuje się z jogurtu (dahi) i świeżego, bardzo dojrzałego mango. Bardzo często dodaje się do niego...
Paella a la marinera Najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną paellą jest ta z owocami morza. Można jej spróbować nie tylko w Walencji, ale również w Andaluzji i wzdłuż hiszpańskiego...
Cortado to hiszpańska kawa, która powstaje przez połączenie takiej samej ilości espresso z delikatnie spienionym mlekiem. Nazwa cortado pochodzi od hiszpańskiego cortar, które oznacza ciąć....
Nie ma bardziej popularnej kawy niż espresso. Ten włoski klasyk wyśmienicie smakuje sam, ale może też służyć jako baza do tworzenia innych kaw. Aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem nie...
Nazwa barraquito pochodzi od pseudonimu Don Sebastián Rubio („Barraquito” lub „Barraco”), który przychodził do Bar Imperial (w innych źródłach – Bar Paragüitas) w...
Einspänner to jedna z najbardziej typowych kaw wiedeńskich. Aby ją przygotować, należy wlać do wysokiej szklanki podwójną porcję espresso, a następnie na wierzch wyłożyć taką samą...
Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...
Nazwa Café de olla (dosłownie „kawa z garnka”) wywodzi się od wyrabianych ręcznie glinianych naczyń o grubym dnie (ollas de barra), w których kawa była tradycyjnie przyrządzana....
Zarówno dania, jak i desery kuchni norweskiej są bardzo proste do przygotowania. Tak samo jest w przypadku norweskiego deseru z jabłek. Tilslørte bondepiker, bo o nim mowa, jest znany nie tylko w...
Kawa słodzona miodem najprawdopodobniej wywodzi się z Hiszpanii. Do jej przygotowania wystarczy espresso, mleko, przyprawy oraz miód. Cały jej sekret tkwi w użyciu jak najlepszej i przede...
Dalgona stała się wyjątkowo popularna w czasie pandemii koronawirusa w 2020 roku. Pomimo tego, że ta kawa uważana jest za typowo południowokoreański napój można ją również spotkać w...
Portugalskie galão przypomina trochę kawę latte lub kawę z mlekiem (café au lait), a zasadniczą różnicą pomiędzy każdą z tych kaw są odpowiednie proporcje. Do przygotowania galao...
Najbardziej klasyczne affogato powstaje z połączenia wyłącznie dwóch składników – lodów (fior di latte) oraz porcji espresso. Fior di latte to najbardziej podstawowy smak włoskich...
Dla każdego miłośnika jedzenia nie ma nic lepszego niż podróżowanie i odkrywanie nowych smaków oraz ich połączeń. W obecnym świecie nie trzeba wydawać milionów monet, aby wyjechać i spróbować czegoś nowego. W dobie internetu, wszystko mamy na wyciągnięcie ręki – niezbędne składniki można zamówić ze sklepów zajmujących się importem, a przepisy można znaleźć na portalach oraz blogach kulinarnych. Dzięki temu jednego dnia możemy rozkoszować się daniami kuchni włoskiej, a następnego na stole mogą zagościć potrawy kuchni japońskiej. Niestety w ten sposób nie dane będzie nam poznać kultury i ludzi, którzy mieszkają na miejscu oraz wysłuchać ich opowieści. Ale nie jest to jedyny minus, ponieważ autorzy blogów często powielają błędy, które występują już na innych stronach. Często po drodze gubią się oryginalne przepisy, które na przestrzeni lat zostały zmienione praktycznie nie do poznania. Często w przepisie znajduje się składnik, którego wcześniej w nim nie było. Oczywiście ma to swoje plusy, bo dania ewoluują, zmieniają się i często dzięki tym zabiegom są jeszcze lepsze niż kiedyś. W kategorii „kuchnie świata” publikowane są sprawdzone przepisy, najbardziej zbliżone do pierwotnej wersji. Czasami w komentarzach może pojawić się informacja, jakie są różnice między nowoczesną wersją dania lub deseru, a tą tradycyjną. Każda kuchnia świata jest oryginalna sama w sobie, każda się z czasem zmienia, ale warto dbać o to, aby kuchnie regionalne nie odeszły w zapomnienie. To dzięki unikatowym daniom regionalnym kuchnie świata są tak różnorodne, barwne i warte każdej minuty spędzonej na ich odkrywaniu.