Scarpaccia

scarpaccia

Scarpaccię można przygotować z zaledwie paru składników – mąki, cukinii, soli i oliwy z oliwek. Wszelkie dodatki, które na nią wrzucimy są opcjonalne i zależą od naszych preferencji. Można ją przygotować nie tylko na słono, ale i na słodko.

Jej nazwa nawiązuje do jej grubości – scarpaccia powinna być cienka jak podeszwa w starym bucie. Jeśli zrobisz ją bardzo cienką i podasz od razu po upieczeniu, będzie świetną przekąską do pochrupania. Jeśli zrobisz ją nieco grubszą, będzie po prostu świetną przekąską.

scarpaccia

Scarpaccia

Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 40 mins
Czekanie 1 hr
Danie Przekąska
Porcje 6 porcji

Składniki
  

  • 2 cukinie
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki 00
  • kilka gałązek rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  • Cukinię posól, wymieszaj, dociśnij czymś ciężkim i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
  • W misce wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą, a następnie wlej do niej sok z cukinii (zlej zawartość naczynia i odciśnij warzywo w rękach).
  • Całość wymieszaj, ciasto powinno być w miarę gęste.
  • Do ciasta dodaj cukinię i ponownie wymieszaj.
  • Całość wyłóż na lekko natłuszczony papier do pieczenia.
  • Wierzch skrop oliwą z oliwej, posyp parmezanem, bułką tartą i rozłóż gałązki rozmarynu. Jeśli masz pod ręką kwiaty z cukinii, możesz je umyć, podzielić na części i również wyłożyć na wierzch.
  • Piecz całość w 200°C przez 40 minut.

Podobne przepisy

Dorayaki

どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き,ドラ焼き, dora-yaki Dorayaki to jedne z...

Kulki sezamowe –...

Zhimaqiu (芝麻球), Matuan (麻糰, 麻团), Jian dui (煎堆), Ma yuan (麻圆), Zhen...

Tiramisu klasyczne

Tiramisù Ten najsłynniejszy na świecie włoski deser to całkiem nowa propozycja w...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!