Syrniki
Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą...
Jedne z najpopularniejszych placków kuchni wschodniej (ukraińskiej, rosyjskiej, białoruskiej) to syrniki. Na talerzach pojawiają się w dwóch wersjach – na słodko lub wytrawnej, a bazą...
Pasty do kanapek z wędzonych ryb najlepiej smakują jeśli zrobi się je w domu. Nie inaczej jest w przypadku pasty z wędzonego karmazyna, którą można przygotować w parę chwil a smakuje...
Bardzo często na śniadanie jemy jajecznice. Nic w tym dziwnego, bo przyrządza się ją bardzo szybko i można ją zrobić z czegokolwiek co mamy pod ręką. Pieczarki, kurki, boczek, pierś z...
Jajecznica na boczku to taki standard, ale boczek można z powodzeniem zastąpić innymi rodzajami wędlin lub warzywami. Poniżej przepis z wykorzystaniem hiszpańskiej kiełbasy chorizo.
Kimchi Jeon, 김치전, 김치부침개, Kimchi-Buchimgae, Kimchi-Jeon W najprostszej wersji ta południowokoreańska przekąska składa się pokrojonego kimchi, połączonego z delikatnym ciastem z...
Kozi ser idealnie komponuje się z kremem balsamicznym, figami, szynkami długodojrzewającymi oraz orzechami. Wykorzystując wszystkie składniki, lub tylko część, można przygotować rewelacyjne...
Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz przepis na placki dyniowe na słodko, które powinny przypaść do...
Domowe pasty do chleba lub bułek są dużo lepsze niż te ze sklepu, a jeszcze lepsze jest w nich to, że możemy je doprawić według własnych upodobań. Poniżej znajdziesz przepis na pastę...
Zrumienione, pachnące i chrupiące pieczywo, do tego kremowy twarożek, słodka figa polana miodem. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej.
Będąc nad morzem warto podjechać do wędzarni ryb i kupić świeżo uwędzoną makrelę, a następnie zrobić z niej pastę do świeżo upieczonego chleba. Jest to przepyszny sposób na rybny...
Dobrym pomysłem na śniadanie jest jajecznica lub omlet. Jeśli znudziły Ci się bardziej klasyczne przepisy z dodatkiem warzyw, możesz dodać do omletu owoce, np. banany.
Na każdej wiejskiej imprezie bez problemu można dostać pajdę chleba ze smalcem. Analogiczne stoiska pojawiają się również na większych imprezach w miastach, głównie przy okazji jarmarków....
Kanapki z hummusem są idealne nie tylko na śniadanie, ale również na szybki podwieczorek. Możemy je zrobić wykorzystując gotowy hummus ze sklepu lub przyrządzając własny.
Kanapki możemy zjeść od razu po przygotowaniu albo zabrać ze sobą w podróż. Do plecaka lub torby najczęściej pakujemy kanapki z kiełbasą, która jest bardzo aromatyczna i może...
Zacuscă to rumuńska pasta, która powstaje z połączenia bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się ją solą, pieprzem i liśćmi laurowymi, a także cukrem. Coraz częściej,...
Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i według dietetyków powinno się go zjeść do godziny po przebudzeniu. Dlatego zacznij swój dzień od czegoś dobrego, co poprawi Ci nastrój i da siłę na cały dzień. Lubisz śniadania na słodko? A może wolisz bardziej wytrawne? Jeśli nie masz rano czasu na gotowanie, zawsze możesz przygotować śniadanie wieczorem. Masz trochę więcej czasu i uwielbiasz gotować? Znajdziesz tu propozycje również bardziej wymagające i pracochłonne. W tej sekcji znajdziesz sprawdzone przepisy na pasty do kanapek, jajecznice, tosty, omlety, owsianki i wiele innych pomysłów na śniadania. Możesz też wybierać spośród propozycji zarówno na zimno jak i na gorąco. Znudziły Ci się standardowe polskie śniadania? Zawsze możesz spróbować czegoś bardziej egzotycznego, co gości na talerzach za granicą.