Patacones – placki z plantanów

Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...

Placki z cukinii

Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo, można z niej zrobić gulasz, zapiekanki, roladki, zupę, a także placki na tysiąc sposobów. Poniżej znajduje się przepis na najprostszą i najszybszą...

Pasta z białej fasoli

Pasty kanapkowe można zrobić właściwie z wszystkiego, nawet z ziaren fasoli. Wymagają one najpierw moczenia, najlepiej przez całą noc, a następnie gotowania przez prawie godzinę. Dopiero...

Pasta z groszku konserwowego

Zielony groszek można wykorzystać na różne sposoby, zaczynając od przygotowania na jego bazie puree lub zupy kremu, na różnych dodatkach i przekąskach kończąc. Całkiem inaczej wygląda...

Pasta z zielonej soczewicy

Z zielonej soczewicy można przygotować zupy, pasztety wegetariańskie, nadzienie do pasztecików oraz… pastę kanapkową. Wystarczy podsmażyć na maśle czosnek z posiekaną cebulą, a...

Pasta jajeczna z serem feta

Na szybkie śniadanie najlepsza jest owsianka lub kromka chleba posmarowana pastą kanapkową z jajek. Jajka można ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień zmiksować z wybranym składnikiem,...

Pasta brokułowa z serem feta

Dobrym pomysłem na szybkie śniadanie jest przygotowanie pasty kanapkowej. Można ją zrobić właściwie z każdego warzywa, nawet z brokuła. Wystarczy go ugotować, a następnie zmiksować z...

Placki z serem feta

Ser feta można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sałatki greckiej lub innych warzywnych potraw. Jeśli zostało Ci go trochę i nie wiesz co z nim zrobić, możesz przyrządzić placki...

Placki z pietruszki

Jeśli zdarza Ci się kupić włoszczyznę, w której jest za dużo pietruszki i nie wiesz co z nią zrobić dobrym pomysłem może być zrobienie z niej placków. Wystarczą dwa duże korzenie, aby...

Placki z maślanki

Kto nie lubi naleśników? Ale nie zawsze mamy czas aby je smażyć, zwłaszcza jak przygotujemy za dużo ciasta. Znacznie szybsze są placki, które można rozrobić w przysłowiowym kubku i...

Placki z mozzarellą i brokułem

Jeśli masz pod ręką brokuła i trochę mozzarelli, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Wystarczy, że umyjesz brokuła, podzielisz go na różyczki i ugotujesz. W...

Hummus z ciecierzycy konserwowej

Przygotowanie tradycyjnego hummusu zajmuje sporo czasu, ponieważ jego bazę stanowi suszona ciecierzyca, którą należy najpierw moczyć przez kilka lub kilkanaście godzin, a następnie ugotować....

Zapiekanki z tuńczykiem i papryką

Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania potrzebujesz puszkę tuńczyka, jedną paprykę, kawałek sera żółtego, majonez, czosnek i przyprawy. Jeśli...

Zapiekanki serowo-czosnkowe

Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło. Wystarczy zetrzeć ser żółty, dodać do niego majonez, ketchup oraz przepuszczony przez...

Owsianka z kiwi

Owsiankę można przygotować na kilka sposobów. Płatki owsiane można zalać gorącą wodą, ugotować je w mleku lub zalać jogurtem zostawiając na noc w lodówce. To jakich dodatków użyjemy,...