Patacones – placki z plantanów
Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...
Rozgniecione i usmażone plantany są popularną przekąską w Ameryce Łacińskiej oraz na Karaibach (głównie w Puerto Rico). Powstają poprzez pocięcie na grube plastry plantanów, delikatne...
Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo, można z niej zrobić gulasz, zapiekanki, roladki, zupę, a także placki na tysiąc sposobów. Poniżej znajduje się przepis na najprostszą i najszybszą...
Pasty kanapkowe można zrobić właściwie z wszystkiego, nawet z ziaren fasoli. Wymagają one najpierw moczenia, najlepiej przez całą noc, a następnie gotowania przez prawie godzinę. Dopiero...
Zielony groszek można wykorzystać na różne sposoby, zaczynając od przygotowania na jego bazie puree lub zupy kremu, na różnych dodatkach i przekąskach kończąc. Całkiem inaczej wygląda...
Z zielonej soczewicy można przygotować zupy, pasztety wegetariańskie, nadzienie do pasztecików oraz… pastę kanapkową. Wystarczy podsmażyć na maśle czosnek z posiekaną cebulą, a...
Na szybkie śniadanie najlepsza jest owsianka lub kromka chleba posmarowana pastą kanapkową z jajek. Jajka można ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień zmiksować z wybranym składnikiem,...
Dobrym pomysłem na szybkie śniadanie jest przygotowanie pasty kanapkowej. Można ją zrobić właściwie z każdego warzywa, nawet z brokuła. Wystarczy go ugotować, a następnie zmiksować z...
Ser feta można wykorzystać nie tylko jako dodatek do sałatki greckiej lub innych warzywnych potraw. Jeśli zostało Ci go trochę i nie wiesz co z nim zrobić, możesz przyrządzić placki...
Jeśli zdarza Ci się kupić włoszczyznę, w której jest za dużo pietruszki i nie wiesz co z nią zrobić dobrym pomysłem może być zrobienie z niej placków. Wystarczą dwa duże korzenie, aby...
Kto nie lubi naleśników? Ale nie zawsze mamy czas aby je smażyć, zwłaszcza jak przygotujemy za dużo ciasta. Znacznie szybsze są placki, które można rozrobić w przysłowiowym kubku i...
Jeśli masz pod ręką brokuła i trochę mozzarelli, możesz je wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Wystarczy, że umyjesz brokuła, podzielisz go na różyczki i ugotujesz. W...
Przygotowanie tradycyjnego hummusu zajmuje sporo czasu, ponieważ jego bazę stanowi suszona ciecierzyca, którą należy najpierw moczyć przez kilka lub kilkanaście godzin, a następnie ugotować....
Pyszne i sycące, takie są zapiekanki z tuńczykiem i papryką. Do ich przygotowania potrzebujesz puszkę tuńczyka, jedną paprykę, kawałek sera żółtego, majonez, czosnek i przyprawy. Jeśli...
Szybkie w przygotowaniu, serowo-czosnkowe zapiekanki idealnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło. Wystarczy zetrzeć ser żółty, dodać do niego majonez, ketchup oraz przepuszczony przez...
Owsiankę można przygotować na kilka sposobów. Płatki owsiane można zalać gorącą wodą, ugotować je w mleku lub zalać jogurtem zostawiając na noc w lodówce. To jakich dodatków użyjemy,...
Przyjęło się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i według dietetyków powinno się go zjeść do godziny po przebudzeniu. Dlatego zacznij swój dzień od czegoś dobrego, co poprawi Ci nastrój i da siłę na cały dzień. Lubisz śniadania na słodko? A może wolisz bardziej wytrawne? Jeśli nie masz rano czasu na gotowanie, zawsze możesz przygotować śniadanie wieczorem. Masz trochę więcej czasu i uwielbiasz gotować? Znajdziesz tu propozycje również bardziej wymagające i pracochłonne. W tej sekcji znajdziesz sprawdzone przepisy na pasty do kanapek, jajecznice, tosty, omlety, owsianki i wiele innych pomysłów na śniadania. Możesz też wybierać spośród propozycji zarówno na zimno jak i na gorąco. Znudziły Ci się standardowe polskie śniadania? Zawsze możesz spróbować czegoś bardziej egzotycznego, co gości na talerzach za granicą.