Herbata zimowa z imbirem
Zimą, po powrocie z dworu, nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i bardzo aromatyczna herbata. Zasada jest prosta, wystarczy zaparzyć herbatę i dodać do niej ulubione składniki, np. plasterki...
Zimą, po powrocie z dworu, nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i bardzo aromatyczna herbata. Zasada jest prosta, wystarczy zaparzyć herbatę i dodać do niej ulubione składniki, np. plasterki...
Hōjicha (焙じ茶) to dość nietypowa japońska herbata, która powstaje z łodyżek krzewu herbacianego poddanych prażeniu. Dzięki temu jej smak jest całkiem inny niż innych zielonych herbat,...
Sproszkowaną zieloną herbatę można wykorzystać jako dodatek do wielu napojów, dań lub deserów. Jeśli nie przepadasz za tradycyjną matchą to możesz skusić się na jej mleczną wersję....
奶茶 (w Hong Kongu), 絲襪奶茶, 港式奶茶 Herbata z mlekiem to jeden z najpopularniejszych napoi w Hong Kongu. Szacuje się, że mieszkańcy Hong Kongu piją około 900 milionów...
鴛鴦, yinyeung, yinyong, yuanyang, kopi cham Yuenyeung to bardzo popularny napój w Hong Kongu. Początkowo można go było dostać tylko na małych straganach oraz w kawiarniach, z czasem zawitał...
抹茶 Matcha przywędrowała do Japonii dzięki buddyjskim mnichom, ale to właśnie Japończycy osiągnęli w niej mistrzostwo i wynieśli ją na kulinarne wyżyny. Sekret idealnej matchy tkwi w...
Herbata przywędrowała do Polski dość późno, bo w okolicach 1664 roku. Jednak na świecie była ona znana znacznie wcześniej, a zgodnie z legendą początki tego napoju sięgają 2737 roku p.n.e. Zapewne nie dowiemy się kto po raz pierwszy zalał liście krzewu herbacianego wrzątkiem, ale jedno jest pewne – teraz pije ją prawie cały świat. Mamy z czego wybierać, ponieważ do naszej dyspozycji są m. in. zielone herbaty, czerwone, białe, żółte i owocowe. Możemy też tworzyć własne mieszanki i tutaj najlepszym przykładem jest herbatka zimowa, której bazą jest czarna herbata i dodajemy do niej goździki, cynamon, po plasterku pomarańczy oraz imbiru. Całość dosładzamy miodem lub konfiturą malinową i pyszny, rozgrzewający napój na zimowe wieczory gotowy. Do jednej z największych zalet herbaty należy to, że można ją wypić i na zimno i na gorąco bez utraty smaku. A herbata, której nie wypijemy może posłużyć jako baza do sosów lub napojów herbacianych.