Shepherd’s Pie – zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku...
Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku...
Zapiekanki mięsne, jak sama nazwa wskazuje, składają się z mięsa oraz różnych dodatków. Najczęściej używa się do nich mięsa mielonego takiego jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub baranina. Łączy się je głównie z warzywami oraz makaronami lub kaszami. Dobrym przykładem jest zapiekanka pasterska z kuchni angielskiej, czy zapiekanki mięsne wzorowane na włoskiej lasagne. Takie dania można też przygotować w wersji bardziej fit, dlatego w tej kategorii znajdziesz też przepisy na dietetyczne zapiekanki mięsne bazujące na mięsie z piersi indyka lub kurczaka.