Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym
Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym tempie, można zrobić dowolną ilość na dowolną ilość osób w jednym momencie, zawsze wychodzą. Nie inaczej...
Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym tempie, można zrobić dowolną ilość na dowolną ilość osób w jednym momencie, zawsze wychodzą. Nie inaczej...
Sierpień zawsze upływa pod znakiem kabaczków oraz cukinii, z których możemy wyczarować setki różnych dań. Obu warzyw możesz używać zamiennie, czyli jeśli nie masz kabaczka pod ręką to...
Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku...
Zapiekanki mięsne, jak sama nazwa wskazuje, składają się z mięsa oraz różnych dodatków. Najczęściej używa się do nich mięsa mielonego takiego jak wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub baranina. Łączy się je głównie z warzywami oraz makaronami lub kaszami. Dobrym przykładem jest zapiekanka pasterska z kuchni angielskiej, czy zapiekanki mięsne wzorowane na włoskiej lasagne. Takie dania można też przygotować w wersji bardziej fit, dlatego w tej kategorii znajdziesz też przepisy na dietetyczne zapiekanki mięsne bazujące na mięsie z piersi indyka lub kurczaka.