Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Sierpień zawsze upływa pod znakiem kabaczków oraz cukinii, z których możemy wyczarować setki różnych dań. Obu warzyw możesz używać zamiennie, czyli jeśli nie masz kabaczka pod ręką to możesz z powodzeniem wykorzystać cukinię. Dlatego poniższy przepis mógłby się również nazywać „cukinia faszerowana mięsem mielonym”.
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Składniki
- 1 kabaczek średni
- 150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka kaszy kuskus
- ½ opakowania serka wiejskiego lekkiego
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kuskus przyrządź zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Kabaczka dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżką środek (nie wyrzucaj go).
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Posiekaj wydrążony z kabaczka miąższ.
- Mięso mielone podsmaż na patelni.
- Do mięsa dodaj czosnek i miąższ z kabaczka, wymieszaj i duś przez 10 minut.
- Dodaj ketchup i przyprawy do smaku.
- Na koniec smażenia dodaj kuskus, dokładnie wymieszaj i powstałym farszem wypełnij kabaczka.
- Na wierzchu ułóż serek wiejski, posól całość i piecz w piekarniku przez 20 minut w 200°C (góra-dół).
Porady
- Kaszę kuskus możesz zastąpić bułką tartą.
- Serek wiejski możesz posypać dodatkowo czosnkiem granulowanym i bazylią.
Zostaw komentarz