Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

kabaczek faszerowany mięsem mielonym

Sierpień zawsze upływa pod znakiem kabaczków oraz cukinii, z których możemy wyczarować setki różnych dań. Obu warzyw możesz używać zamiennie, czyli jeśli nie masz kabaczka pod ręką to możesz z powodzeniem wykorzystać cukinię. Dlatego poniższy przepis mógłby się również nazywać „cukinia faszerowana mięsem mielonym”.

kabaczek faszerowany mięsem mielonym

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 30 mins
Danie Danie główne
Porcje 1 porcja

Składniki
  

  • 1 kabaczek średni
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka kaszy kuskus
  • ½ opakowania serka wiejskiego lekkiego
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Kuskus przyrządź zgodnie z informacją na opakowaniu.
  • Kabaczka dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżką środek (nie wyrzucaj go).
  • Czosnek obierz i posiekaj.
  • Posiekaj wydrążony z kabaczka miąższ.
  • Mięso mielone podsmaż na patelni.
  • Do mięsa dodaj czosnek i miąższ z kabaczka, wymieszaj i duś przez 10 minut.
  • Dodaj ketchup i przyprawy do smaku.
  • Na koniec smażenia dodaj kuskus, dokładnie wymieszaj i powstałym farszem wypełnij kabaczka.
  • Na wierzchu ułóż serek wiejski, posól całość i piecz w piekarniku przez 20 minut w 200°C (góra-dół).

Porady

  • Kaszę kuskus możesz zastąpić bułką tartą.
  • Serek wiejski możesz posypać dodatkowo czosnkiem granulowanym i bazylią.

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Zapiekanka makaronowa z...

Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!