Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanki makaronowe mają kilka zalet – przygotowuje się je w ekspresowym tempie, można zrobić dowolną ilość na dowolną ilość osób w jednym momencie, zawsze wychodzą. Nie inaczej jest z zapiekanką makaronową z cukinią i mięsem mielonym, na którą znajdziesz przepis poniżej.

zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Przygotowanie 40 mins
Gotowanie 20 mins
Danie Danie główne
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 200 g makaronu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
Sos
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
 

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cukinię obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w plasterki o grubości około 3 mm.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju.
  • Dodaj mięso mielone i smaż cały czas je mieszając oraz rozdrabniając.
  • Gdy mięso będzie podsmażone, dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek), wymieszaj i smaż przez 5 minut.
  • Na patelnię wlej bulion, zagotuj i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  • Na makaron wyłóż mięso.
  • Przygotuj sos – wszystkie składniki sosu umieść w garnku i podgrzewaj cały czas mieszając aż do ich rozpuszczenia.
  • Połowę sosu wylej na mięso, wyłóż na nie pokrojoną wcześniej cukinię i wylej resztę sosu.
  • Całość posyp startym parmezanem.
  • Na patelni rozpuść masło, gdy zacznie skwierczeć dodaj bułkę tartą i wymieszaj.
  • Podsmażoną bułkę wyłóż na zapiekankę i piecz całość przez 20 minut w temperaturze 190°C (góra-dół).

Podobne przepisy

Shepherd’s Pie –...

Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy...

Kabaczek faszerowany mięsem...

Sierpień zawsze upływa pod znakiem kabaczków oraz cukinii, z których możemy...

Zostaw komentarz

Oceń przepis!