Likier chałwowy
Domowe likiery smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a do ich stworzenia można użyć praktycznie dowolnego składnika. Poniżej znajdziesz przepis...
Domowe likiery smakują całkiem inaczej niż te ze sklepu. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a do ich stworzenia można użyć praktycznie dowolnego składnika. Poniżej znajdziesz przepis...
Od 27 listopada 1974 roku Baileys jest najsłynniejszym i najpopularniejszym irlandzkim likierem. Połączenie śmietanki, kawy i whisky, wzbogacone dodatkowo odrobiną kakao i wanilią, skradło...
Każdy miłośnik domowych likierów powinien chociaż raz przygotować likier z raczków. Ma dość oryginalny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale zdecydowanie warto go spróbować....
Banalnie prosty do zrobienia, słodki, alkoholowy, o przyjemnym zapachu, tak można opisać likier z kukułek. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie trzech składników – mleka...
Część domowych likierów można przygotować w maksymalnie godzinę. Znacznie więcej czasu zajmie ich „przegryzienie” z alkoholem, ale zdarza się, że już po dobie będą nadawały się do picia. Jedne z najprostszych i najszybszych powstają na bazie cukierków (likier z kukułek lub krówek), kawy lub czekolady. Bardziej pracochłonny jest jeden z najpopularniejszych likierów, czyli ajerkoniak. Oczywiście przepisów na likiery jest znacznie więcej. Bez problemu przygotujesz domowy likier kokosowy, bożonarodzeniowy, piernikowy, z raczków itd. Często ten sam trunek możesz przygotować w dwóch wersjach, nawet bazując na tym samym przepisie i proporcjach. Najczęściej klarowny likier „zabiela się” poprzez dodatek skondensowanego mleka lub zagęszczonego, ale jak nie chcesz, to nie musisz tego robić. To czego użyjesz jako bazy do zrobienia likieru zależy od Ciebie i od efektu jaki chcesz uzyskać.