Domowy likier Baileys
Od 27 listopada 1974 roku Baileys jest najsłynniejszym i najpopularniejszym irlandzkim likierem. Połączenie śmietanki, kawy i whisky, wzbogacone dodatkowo odrobiną kakao i wanilią, skradło serca wielu osób. Obecnie oprócz oryginału można kupić wiele różnych wariacji, w tym Baileys o smaku truskawkowym, szarlotki, słonego karmelu lub nawet jego wegański odpowiednik. Poniżej znajdziesz przepis na jego domową wersję. Niestety nie jest identyczny, ale również smakuje wyśmienicie.
Do przygotowania domowego Baileysa potrzebujesz dobrej jakości whisky (tutaj nie ma co przesadzać, whisky za przysłowiowe 100 zł też się nada), skondensowane i zwykłe mleko, śmietankę, a także kawę, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Likier można posłodzić miodem i wzbogacić jego smak oraz aromat dodatkiem ekstraktu migdałowego. Wszystkie składniki wystarczy połączyć w blenderze kielichowym i przelać do butelek, a następnie wstawić je do lodówki. Po paru godzinach w lodówce kakao osiądzie na dnie, więc przed podaniem warto wstrząsnąć zawartością butelki.
Domowy likier Baileys
Składniki
- 250 ml whisky
- 350 ml skondensowanego mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
Sposób przygotowania
- Kawę i kakao rozpuść w mleku.
- Wszystkie składniki wlej do dużego pojemnika i zblenduj.
- Gotowy likier przelej przez sitko do butelek i wstaw do lodówki.
Porady
- Jeśli będziesz zbyt długo blendować likier mogą się zacząć wytrącać drobinki masła.
- Likier będzie się lekko rozwarstwiał, dlatego przed podaniem należy nim wstrząsnąć.
- Gotowy likier przechowujemy w lodówce nawet przez 3 tygodnie.
Zostaw komentarz