Banoffee
Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...
Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy...
Zapiekanka pasterska najprawdopodobniej została stworzona po raz pierwszy przez pasterzy w XVIII w. i pod nazwą cottage pie. Jednak największą popularność osiągnęła w latach 70. XIX wieku...
Kuchnia angielska stanowi część kuchni brytyjskiej a w jej skład wchodzą m. in. kuchnia szkocka, irlandzka oraz walijska. Większość potraw angielskich jest bardzo kaloryczna, wystarczy wspomnieć o najbardziej popularnych daniach kuchni angielskiej takich jak fish and chips, typowym angielskim śniadaniu (english breakfast) czy też wszelakiego rodzaju plackach (pies). W skrócie, ma być prosto, tłusto, sycąco i bez zbędnych fanaberii. Jest to całkiem inne podejście niż to spotykane w innych rejonach świata, dlatego kuchnię angielską często uważa się za pozbawioną smaku, finezji i co gorsze, kojarzy się ją ze słabą jakością. Nic bardziej mylnego. Można w niej znaleźć przepisy na wyśmienite desery, czy proste dania, które bez problemu wyczarujemy w domowym zaciszu z dostępnych pod ręką składników. Warto jeszcze wspomnieć o typowej dla kuchni angielskiej i najbardziej znanej tradycji jaką jest popołudniowa herbatka. Pije się ją między 16-tą a 17-tą (tzw. five o’clock), podając do niej herbatniki lub ciasteczka (scones).