Banoffee
Nazwa tego angielskiego ciasta z bananami powstała z połączenia dwóch słów – banana i toffee. Są to dwa składniki bez których Banoffee nie istnieje. Ciasto to po raz pierwszy zagościło na talerzach w latach 70-tych XX wieku w restauracji The Hungry Monk w East Sussex za sprawą Nigela Mackenzie oraz Iana Dowding. Od tamtego momentu stało się wyjątkowo popularne nie tylko w Anglii, ale i na całym świecie.
Do przygotowania Banoffee niezbędne są banany, śmietana, mleko skondensowane oraz spód wykonany z kruchego ciasta lub pokruszonych herbatników. Inspiracją do stworzenia pierwszego banoffi był przepis na amerykańską tartę – Blum’s Coffee Toffee Pie. Dlatego w oryginalnym przepisie do bitej śmietany dodaje się jeszcze kawę.
Banoffee
Akcesoria
- forma o średnicy 24 cm
Składniki
Kruche ciasto
- 250 g mąki (np. krupczatki)
- 25 g cukru
- ½ kostki masła 82%
- 1 jajko
- 1 żółtko
Wierzch
- 1 puszka masy kajmakowej
- 5 bananów
- 330 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania
Kruche ciasto na spód
- Mąkę i cukier wysyp na stolnicę lub blat. Wymieszaj.
- Zimne masło potnij w plastry i dodaj do mąki.
- Siekaj masło tak długo aż połączy się z mąką i powstaną małe grudki.
- Do mąki i masła dodaj jajko oraz żółtko.
- Zagnieć ciasto, zrób z niego dużą kulkę i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim blachę. UWAGA! Nie musisz wałkować ciasta, możesz nim po prostu wylepić brzegi i dno formy.
- Spód ciasta nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i połóż na wierzchu inne naczynie żaroodporne lub siatkę z suchą fasolą. Dzięki temu spód będzie płaski po upieczeniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw formę z ciastem i piecz przez 15 minut.
- Wyciągnij ciasto i wyjmij naczynie żaroodporne lub fasolę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz aż będzie złotobrązowe.
- Wyciągnij ciasto i odstaw do ostudzenia.
Ciasto
- Na spód wyłóż gotową masę kajmakową i dokładnie rozprowadź.
- Banany obierz i przekrój wzdłuż, najlepiej na 3 części.
- Pokrojone banany wyłóż na masę kajmakową.
- Śmietanę ubij z cukrem i kawą, a następnie wyłóż na banany.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Porady
- W oryginalnym przepisie zamiast gotowej masy kajmakowej robi się własną z dwóch puszek skondensowanego mleka. Wstawia się je do garnka, zalewa wodą i podgrzewa do momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie garnek z puszkami należy zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego do 140°C piekarnika. Puszki piecze się w ten sposób 3,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy je i odstawiamy do ostygnięcia.
UWAGA! Lepiej używać pełnych puszek, bez zawleczki w wieczku. - Gotowe Banoffee możesz ozdobić posypując je drobno zmieloną kawą, polać rozpuszczoną czekoladą lub udekorować całość pokrojonymi w plasterki bananami.
- Tradycyjne Banoffee posiada spód zrobiony z kruchego ciasta, ale obecnie bardzo popularne są spody robione z pokruszonych herbatników z dodatkiem czekolady, posiekanych orzechów lub wiórek kokosowych.
- W oryginalnym przepisie na Banoffee banany krojone są wzdłuż, ale większość przepisów sugeruje aby kroić je w plasterki.
- Aby banany były dłużej świeże i nie zmieniły koloru możesz je skropić sokiem z cytryny.
- Aby bita śmietana nie opadła i nie straciła kształtu, dodaję do niej 1 łyżeczkę śmietan-fixu.
Zostaw komentarz